Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Vier partijen willen kans voor starterslening in Alphen

Heroverweeg het besluit om 'nee' te zeggen tegen een starterslening. Nieuw Elan, SP, D66 en CDA delen deze wens.

De Rekenkamercommissie had het college geadviseerd de starterslening, een lening van vaak zo'n 30.000 euro bovenop de hypotheek - zodat jonge woningzoekenden meer financiële middelen hebben - in het leven te roepen.

Daar zag het college geen brood in. Er kleven nogal wat nadelen en risico's aan. Starterswoningen worden er duurder van omdat de leencapaciteit hoger wordt. Ook achten b en w de kans groot dat een woning via de starterslening 'onder water' komt te staan, zodra het economisch minder gaat. Dat wil zeggen dat de hypotheekschuld hoger is dan de woningwaarde. Ook zijn er risico's op een erg hoge hypotheekschuld, wanneer de verwachte inkomensstijging van de starter achterblijft.

Daar legt Evon Zevenbergen (Nieuw Elan), zich niet bij neer. ,,Er is een overschot aan koopwoningen in Alphen, die starters nu niet kunnen betalen." CDA en SP willen weten hoe zo'n lening eruit kan komen te zien. ,,Starters komen amper aan bod in de Woningmarktstrategie 2019 - 2022", zuchttePieter Jan Morssink (D66).

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195