Volledig scherm
PREMIUM
De eigenaren Just, Yvonne en Jorn Jellema in de versoberde gelagzaal van In het Bonte Varken. © Frank de Roo

Vlekkeloos goed dineren bij In het Bonte Varken in Bodegraven

De Gouden PollepelBijna alle miniatuurvarkens zijn verbannen naar het toilet. We constateren wat verschillen met de grote stad. De groenten komen hier uit eigen tuin. Smetjes kunnen we niet ontdekken.

Toen we dit restaurant een decennium geleden voor het eerst bezochten, was de eetzaal volgestouwd met bonte varkensprullaria. Zelfs de wc-borstel zat in een plastic zwijn. Een jaar of vijf geleden is deze kudde samengedreven in twee vitrinekasten op de toiletten. In het restaurant zelf resteren alleen een verguld varken boven de bar en een bont zwijnsmozaïek op de salontafel bij de open haard.

Rond die tafel zit een gezelschap van twaalf gasten. De kok komt het groepsmenu toelichten. Dat bestaat uit vis vooraf en een hoofdgerecht met vlees. Hij vraagt of er mensen zijn die niet van vis houden of vegetarisch eten. Stel zo'n vraag in een stad als Amsterdam en vele vingers schieten de lucht in, ook om nog wat gluten- en andere allergieën aan te geven. Hier melden zich slechts één vis- en één vleesmijder.