Volledig scherm
De rotonde op het Raoul Wallenbergplein. Auto's hebben hier nog altijd voorrang op de fietsers. © Gemeente Alphen

'Voorrang op rotonde Raoul Wallenbergplein niet veranderen'

Als het aan b en w van Alphen ligt, dan blijven auto's voorrang houden op het Raoul Wallenbergplein. Krijgen fietsers voorrang, dan zijn de files in de avondspits niet te overzien.

Alphen had in het verleden meerdere rotondes waar fietsers geen voorrang hadden. Maar met de recente ombouw van de rotondes op de Laan der Continenten (Europaplein en Sacharovlaan) is nu overal voorrang voor fietsers ingevoerd. Met één uitzondering: het Raoul Wallenbergplein. Hier hebben auto's nog altijd voorrang omdat er anders ernstige opstoppingen ontstaan.

In de onlangs gehouden commissievergadering verkeerszaken vroegen meerdere raadsleden wethouder Kees van Velzen om hier toch nog eens goed naar te kijken.

In een memo aan de raad meldt Van Velzen nu dat het college van b en w de huidige situatie ongemoeid wil laten. Anders loopt het met name in de avondspits compleet spaak.

File

De rij wachtende auto's zal al snel tot aan de brandweerkazerne aan de Havenstraat reiken. Ook is dan het risico dat de file zich uitstrekt over de hele Laan der Continenten, over de spoorwegovergang heen. Een extra rijstrook bij de Laan der Continenten, aan de kant van het Molenvlietpad, helpt evenmin. Ook het verkeer dat daar zou rijden, zou voorrang aan het fietsverkeer moeten geven.

Volledig scherm
Gerard Huiskamp van de Alphense Fietsersbond. © Franken Else

De gemeenteraad moet de knoop doorhakken. Gerard Huiskamp (foto) van de Alphense Fietsersbond heeft zijn hoop op de politiek gevestigd. Hij heeft steeds gepleit voor voorrang voor fietsers. Dat dringt des te meer omdat het Wallenbergplein nu de uitzondering op de voorrangsregel in Alphen is.

Huiskamp: ,,De situatie is nu verwarrend. Het gebeurt regelmatig dat een fietser voorrang denkt te hebben. Daarmee is de situatie niet ongevaarlijk voor het fietsverkeer. En als derde argument voeren wij aan dat de opstoppingen nu ook al bestaan. De Prins Bernhardlaan is erg druk. In de praktijk zie je dat automobilisten die toch al stilstaan, wachtende fietsers voorrang geven. De argumenten van het college vinden we dus niet doorslaggevend.''

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.