Volledig scherm
© ANP XTRA

Voorwaardelijke celstraf geëist tegen tv-piraat uit Oude Wetering

UpdateJarenlang hielp hij vanaf de zolderkamer van zijn ouderlijk huis in Oude Wetering tv-kijkers aan een goedkoop betaalpakket van Ziggo. De 29-jarige Jermain R. hoorde daarom vandaag het Openbaar Ministerie (OM) een gevangenisstraf van zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar tegen zich eisen. Ziggo wil ruim zeven en een halve ton van R.

Ook moet de verdachte van officier van justitie Hermans een maximale werkstraf van 240 uur verrichten. Daarnaast vordert het OM een bedrag van bijna anderhalve ton. ,,Ik stel de openheid van verdachte op prijs. Hij is een intelligente man. Maar de beste criminelen gaan op die manier te werk. Hij zette zich in voor een verkeerde branche”, zei de officier tijdens de zitting in de Haagse rechtbank.

R. liep tegen de lamp toen Ziggo de piraterij ontdekte en zelf een abonnement opnam als proef op de som. Ook het kabelbedrijf wil daarom geld zien van R., onder meer vanwege misgelopen abonnementsgelden en de benadeling van rechthebbenden. Het bedrijf vraagt ruim 755.000 euro terug.

Hobby

,,Ik had een band met de mensen die bij mij een abonnement afnamen”, zei R. tijdens de zitting. ,,Als ik aangaf dat ik wilde stoppen, vonden mensen dat niet leuk: ze zouden geen tv meer hebben.” De verdachte gaf tijdens de bespreking van het dossier toe zich schuldig hebben gemaakt aan tv-piraterij.

Quote

Ik kijk nu anders tegen piraterij aan. Eerst dacht ik niet aan de schade

Jermain R.

Hij begon met het ontsleutelen van de betaalpakketten van kabelbedrijf Ziggo tijdens zijn studie. Een abonnement kostte bij R. 75 euro per jaar. Ziggo rekende voor de betaalpakketten 75 euro per maand. Klanten kwamen bij de verdachte uit via websites als Martkplaats en Tweedehands.nl. R. leverde configuratiesoftware om de smartcard van Ziggo aan te passen of kocht zogenaamde dreamboxen. Die paste hij aan en leverde ze kant-en-klaar aan klanten, die de box thuis konden installeren. Dit alles draaide via een server die hij vanuit zijn zolderkamer in Oude Wetering beheerde.

Het begon allemaal als hobby, vertelde R. aan de rechtbank. ,,Ik kwam erachter dat je een Ziggo smartcard kunt delen via internet. En zo startte het ruilen: het ene tegen het andere pakket.” In de loop van de jaren nam de onderneming van R. een meer professionele vorm aan. Op ‘de top’ maakte 582 unieke accounts gebruik van zijn dienst.

Dankbaar

,,Ik moest de server waarop mensen meekeken draaiende houden. Dat kostte geld”, zei de verdachte. ,,Daarom startte ik met adverteren. Mensen waren dankbaar en de contacten waren leuk.” Op de vraag van de voorzitter van de rechtbank of ‘het geld ook niet lekker was meegenomen’, antwoordde R. bevestigend. ,,Natuurlijk, dat ga ik niet ontkennen.”

Advocaat Christian Flokstra had tijdens zijn pleidooi weinig aan te merken op de eis van de officier van justitie: ,,Cliënt heeft één belang: niet in de gevangenis belanden. De eis van de officier is daarom een geruststelling.”

Het door Ziggo geëiste geldbedrag kon wel rekenen op zijn kritiek. ,,Het causaal verband, dat Ziggo abonnementsgelden heeft misgelopen omdat de klanten van cliënt anders bij hen zouden afnemen, is niet goed onderbouwd”, zei hij. ,,Cliënt heeft Ziggo juist aan extra klanten geholpen.” Volgens verdachte was wel een ‘basis abonnement’ nodig om vervolgens de extra betaalpakketten via zijn server af te nemen. ,,Daarnaast ontdekte Ziggo al in 2011 de praktijk van cliënt”, voegde de strafpleiter toe. ,,Ze hadden de stekker er eerder uit moeten trekken, dat verwacht je van een dergelijk miljoenenbedrijf. En dan was de schade ook minder groot geweest.”

Spijt

Quote

Cliënt heeft Ziggo juist aan extra klanten geholpen

Christian Flokstra

Van ’t Schip, aanwezig namens Ziggo zei daarover dat in eerste instantie de aangifte bij de politie niet snel kon worden doorgezet. ,,Het was te technisch kregen we te horen”, zei hij tijdens de zitting. ,,We hebben gewacht omdat we erop vertrouwden dat onze aanklacht toch doorgang zou krijgen.”

R. betuigde spijt tijdens de zitting: ,,Ik kijk nu anders tegen piraterij aan. Eerst dacht ik niet aan de schade. Ik kreeg er een goed gevoel van om gezinnen van televisie te voorzien. Maar ik ben er niet trots op en schrok van mijn aanhouding. Ik had het nooit moeten doen.”

Uitspraak over de strafeis volgt op 7 maart. De ontnemingsvordering en claim van Ziggo worden de aankomende maanden nog verder besproken. Zo moeten drie getuigen nogmaals worden gehoord. De zaak loopt daarom in ieder geval door tot en met oktober dit jaar.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.