Volledig scherm
Archieffoto. © ANP

Vossen gespot in woonwijk Groene Hart: waarom we niet bang hoeven zijn

Het bericht dat er twee vossen zijn gezien in Alphen houdt de gemoederen op social media bezig. Het is niet de eerste keer dat inwoners, vaak verontrust, melding maken van een vos in hun woonwijk. Boswachter Martijn van Schie legt uit hoe dat nu zit met de vos in de stad.

Is het normaal dat we soms vossen zien in de woonwijken?

,,Vossen leven voornamelijk in weilanden, natuurgebieden en in buitenwijken van steden. Sinds vijftien jaar is de vos zich meer gaan gedragen als stedelijk dier. Ze raken gewend aan de omgeving. Ik heb er ooit een gezien op Haarlem station."

Waarom trekken ze naar de buitenwijken?

,,Het gaat heel erg goed met de vos. Ze kunnen veel jongen krijgen, de populatie groeit. Ze gaan dan op zoek naar een andere leefomgeving. Dat kan een weiland zijn maar ook zomaar een buitenwijk. Het is dus niet zo dat ze de stad intrekken omdat er een tekort aan voedsel is, zoals wel eens wordt aangenomen."

Tekst gaat verder onder de foto.

Marie-Louise Veenekamp-Rooderkerk

Allemaal Alphenaren has 7,053 members. In Alphen aan den Rijn wonen we, werken we, doen we boodschappen, gaan we naar school, gaan we op stap; hier leven...

Moeten we vrezen voor het leven van onze kippen en konijnen in de tuin?

,,De vos is over het algemeen een vrij onschuldig dier. Het is natuurlijk niet zo handig als het kippen- of konijnenhok vrij toegankelijk is. Niet alleen vanwege de vos; er leven ook haviken in steden."

Tekst gaat door onder de foto.

Volledig scherm
Boswachter Martijn van Schie © Pim Mul

Wat eten ze voornamelijk?

,,De vos is net als de mens een alleseter. Deze tijd van het jaar zoeken ze veel naar bessen, muizen en ratten."

We hoeven dus niet bang te zijn voor de vos?

,,Wat ik al zei: over het algemeen is de vos een vrij onschuldig dier. Mocht je benieuwd zijn naar waar de vos allemaal wordt gezien dan is verspreidingsatlas.nl een goede bron. Op de kaart kan je zien dat de vos overal in Nederland wel wordt waargenomen, behalve op de eilanden."

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.