Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie.

Vrouwen vaker op criminele pad in het Groene Hart

Emancipatie, maar dan in het crimi­nele circuit. In ruim de helft van de Groene Hart-gemeenten krijgt het lang niet altijd bravere geslacht vaker te maken met justitie dan gemiddeld. Vrouwen sloegen onder meer toe met poging tot doodslag, winkeldiefstal en fraude.

Het Groene Hart lijkt zo’n vredig poldergebied, maar ondertussen. Sabina de la F. zag in Woerden, bij de MBO Raad, haar kans schoon. Op slinkse wijze sluisde ze vanachter haar bureau bijna een kwart miljoen euro weg door op 24 facturen haar eigen bankrekeningnummer in te vullen.

Geen haan die daarnaar kraait, dachten zij en de vader van haar jongste kind. En dus smeet zij het geld grif over de balk. De vrouw viel echter door de mand. De la F. kreeg twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Als er een typisch vrouwendelict bestaat, dan is dit geval daar zeker een illustratie van. Dat zegt Anne-Marie Slotboom, hoofddocent criminologie aan de Vrije Universiteit en lid van de Nederlandse Studiegroep naar Meisjes- en Vrouwencriminaliteit. ,,Vrouwen zitten vaak niet aan de top, wel in de middenlagen of daaronder. Vrouwen plegen fraude vooral met anderen, of vanuit een slechte gezinssituatie. Ze zullen het niet snel alleen doen.”

Niet alleen fraude, ook winkeldiefstal en valse aangifte zijn opvallend vaak aan vrouwen toe te schrijven. Misdrijven waar geweld aan te pas komt, zijn dan wel weer mannenzaken.