Volledig scherm
Wim Roest van de Stichting Alphense Kinderboerderijen (SAK) bij kinderboerderij Bospark in Alphen. © Frank de Roo

Vuurwerkverbod rond kinderboerderijen en hondenuitlaatplaatsen in Alphen en Boskoop

Alphen stelt rond kinderboerderijen en hondenuitlaatplaatsen een vuurwerkverbod in. Dat worden dan de eerste vuurwerkvrije zones in de gemeente Alphen.

Het college heeft alle begrip voor de wensen van de Stichting Alphense Kinderboerderijen (SAK) en De Alphense Hondenbezitter. Die laatste heeft al een concreet verzoek ingediend, SAK volgt volgens voorzitter Wim Roest binnenkort.

Burgemeester Liesbeth Spies: ,,We moeten dit nog verder in het college bespreken, maar het lijkt erop dat dit wordt gehonoreerd. Het lijkt me goed om met deze maatregel te experimenteren.’’

Bospark

Het verbod voor onder meer het Bospark en recreatiegebied Zegersloot geldt op oudejaarsavond vanaf 18.00 uur tot 2.00 uur in de nacht. Tot 18.00 uur geldt het algemene, landelijke verbod op vuurwerk afsteken al.

Spies wil het vuurwerkverbod verpakken als ‘vriendelijk verzoek’, zoals zij het noemt. ,,Ik wil de inwoners vragen er een mooie nieuwjaarsviering van te maken met zo min mogelijk overlast. Als gemeente zetten we niet overal handhavers neer. Ook daarom wordt het een uitnodiging om rekening met elkaar te houden.’’

Een verbod instellen rond bijvoorbeeld verzorgingshuizen en rondom vogelpark Avifauna lijkt Spies niet nodig. ,,Dergelijke plekken komen namelijk in de lijst van meldingen van overlast niet voor.’’

Weteringpark

Voorzitter Richard Deijs van De Alphense Hondenbezitter wil dat de gemeente - op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening, die volgens Deijs deze optie biedt - zo snel mogelijk vuurwerkvrije zones aanwijst. En dan niet alleen bij Bospark en Zegersloot, maar ook in het Weteringpark en het hondenpark vlakbij de Alphense hefbrug.

,,We zijn niet tegen afsteken van vuurwerk”, benadrukt Deijs. ,,Maar er wordt nu te weinig rekening gehouden met honden en ook dieren in het algemeen. Jongeren wijken graag met vuurwerk uit naar de parken, omdat daar minder controle is. Dat leidt tot problemen.”

SAK-voorzitter Wim Roest wil naast de vuurwerkvrije zones bij Zegerplas en Bospark ook zo’n verbod op afsteken van vuurwerk bij de kinderboerderij in de Boskoopse Snijdelwijk. ,,Onze dieren schrikken van die knallen. We geven de pony’s rond de jaarwisseling al kalmerende middelen.”