Volledig scherm
Foto ter illustratie. Een verbodsbod in Rotterdam. © anp

Vuurwerkvrije zones Alphen komen er niet en Spies is 'chagrijnig'

Alphen krijgt vooralsnog geen vuurwerkvrije zones. Maar mocht zoiets in de komende vier jaar toch nodig zijn, dan kan zo'n lokaal vuurwerkverbod worden afgekondigd.

Quote

Ik word er chagrijnig van dat er landelijk toch geen verbod is gekomen

Liesbeth Spies

Volgens burgemeester Liesbeth Spies (openbare orde, CDA) dalen schadebedrag en overlast in Alphen en de omliggende dorpen de laatste jaren. Er zijn 'geen echte hotspots' aan te wijzen waar extreme problemen bij de jaarwisseling zijn, aldus de burgemeester. ,,Er is nu dan ook geen concreet plan om een vuurwerkvrije zone in te stellen.''

De aanpak die Alphen sinds een aantal jaren toepast, is feesten zoveel mogelijk toelaten, zichtbaar aanwezig te zijn op straat en zoveel mogelijk politie en gemeentelijke opsporingsambtenaren (boa's) samen op te laten trekken. Verder worden gevoelige objecten zoals brievenbussen en containers afgesloten of weggehaald en volgt na de jaarwisseling een 'grote schoonmaak' van de straat. Voor de komende jaren wil Spies ook de banden met het jongerenwerk aanhalen.

Chagrijnig

Burgemeester Spies vindt het jammer dat het kabinet toch niet aan een verbod wil op knalvuurwerk en vuurpijlen. Hier is eerder intensief voor gelobbyd, ondermeer met een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in de hand. Spies: ,,Ik word er dan ook chagrijnig van dat er landelijk toch geen verbod is gekomen. Dat was een welkome aanvulling geweest. Echt een gemiste kans. Nu wordt het tegengaan van overlast ten onrechte op het bordje van de gemeenten geschoven.''

Spies legt het hoofd overigens niet in de schoot. De lobby voor een vuurwerkverbod gaat onverminderd door. Morgen heeft zij bijvoorbeeld een gesprek met minister Ferdinand Grapperhaus (veiligheid, CDA). ,,Dan ga ik het wederom onder de aandacht brengen. Frapper toujours. De lobby gaat door'', aldus Spies.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief