Fractie-voorzitter Anouk Noordermeer van de VVD Alphen aan den Rijn. F
Volledig scherm
Fractie-voorzitter Anouk Noordermeer van de VVD Alphen aan den Rijn. F © Martin Sharrott Fotografie

VVD trekt steun in voor debat over affaire-Spies na geheime bijeenkomst met burgemeester

Het raadsdebat over burgemeester Spies komt er toch niet. Na een besloten overleg maandag tussen de burgemeester en de fractievoorzitters van de meeste partijen, is VVD-fractievoorzitter Anouk Noordermeer van mening veranderd. Ze heeft de vrijdag toegezegde steun aan de indieners van het verzoek ingetrokken.

Het is onbekend wat de burgemeester, verantwoordelijk voor integriteit en transparantie, heeft gezegd tijdens dat gesprek achter gesloten deuren. De fractievoorzitters beroepen zich op hun zwijgplicht. SP, RijnGouweLokaal en Beter Alphen hebben dit geheime beraad geboycot. Zij vinden dat in zo'n belangrijke integriteitskwestie alle schijn van achterkamertjes en vriendjespolitiek vermeden moet worden. 

Voor een extra debat moeten minimaal acht van de 39 raadsleden hun handtekening zetten. De VVD-fractie telt zes raadsleden. Het initiatief was maandag gekomen van fractievoorzitter Iris van de Kolk van de SP (2 zetels) en werd gesteund door RijnGouweLokaal en Beter Alphen (beide 1 zetel).

Afgelopen vrijdag liet VVD-fractievoorzitter Anouk Noordermeer nog weten dat haar fractie het initiatief voor een debat zou ondersteunen uit liberaal oogpunt en vanwege de transparantie. In een vandaag verspreide persverklaring stelt ze daarentegen dat er ‘geen nieuwe feiten of omstandigheden’ zijn die een debat rechtvaardigen. Het AD heeft sinds maandag geprobeerd contact te krijgen met Noordermeer, maar dat is niet gelukt.

150.000 euro bijverdiensten

Aanleiding voor het debatverzoek vormde een publicatie in het AD afgelopen zaterdag waarin vraagtekens worden gezet bij de verklaring van Spies dat ze nooit heeft geweten van de verplichting in de gedragscode dat ze al haar bijverdiensten, 150.000 euro, in de gemeentekas moet storten.

Spies wordt als burgemeester geacht de code te kennen: ze heeft hem uitgereikt gekregen en reikt hem uit na elk integriteitsgesprek dat ze met nieuwe raadsleden houdt. In de AD-publicatie komt onder meer een brief naar voren, die Spies in 2016 heeft geschreven. Hier ging het om een integriteitsonderzoek naar bemoeienis van Nieuw Elan-voorman André de Jeu bij het indienden van een offerte bij de inschrijving voor de exploitatie van de Alphense zwembaden.

‘Ik wist het niet’

Spies verwijst in die brief daar expliciet naar het artikel over de stortingsplicht (3.5) in de gedragscode. Toch houdt ze vol dat ze dat artikel niet kende. Ze verwijst wel naar het bewuste artikel, maar kende het niet, liet ze het AD weten. 

Dat geldt ook voor De Jeu, die in navolging van Spies zegt de code niet te kennen. Het artikel toont ook aan dat Spies in 2019 heeft besloten dat de gedragscode verouderd is en up-to-date gemaakt moet worden. Op de vraag hoe dat dan zit, wil de burgemeester desgevraagd geen antwoord geven.