Volledig scherm
Lepelaar © Geert Lieffijn

Warm weer lokt eerste lepelaars naar Nieuwkoopse Plassen

Met de temperaturen die eind deze week verwacht worden, kan de eerste lepelaar van het seizoen al te zien zijn in de Nieuwkoopse Plassen. 

Natuurmonumenten zendt samen met Stichting NestkastLive livebeelden uit vanuit het broedeiland in het plassengebied. Dat doen ze met een webcam. Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten: ,,Normaal gesproken kijk ik onderweg naar mijn werk of ik ze al zie, nu kan ik gewoon op mijn telefoon kijken of ze gearriveerd zijn.” 

De livebeelden zijn te zien op www.nestkastlive.nl/lepelaar. Mensen die de eerste lepelaar hebben gespot, kunnen dat via Instagram of Twitter melden aan @BoswachterJohn.

Een lepelaar in het plassengebied is geen bijzonderheid meer, maar tien jaar geleden was dat wel anders. Pas sinds de aanleg van de Groene Jonker is er een goede plek voor de vogels. Ze broeden al jaren op een eilandje in het afgesloten gedeelte van de Nieuwkoopse Plassen. De winter brengen de vogels door in het warme zuiden van Europa en in West-Afrika. Na de winter komen ze vaak naar Nederland om te broeden.