Volledig scherm
Warmtewinning uit het Braassemwater lijkt haalbaar. © Martin Sharrott Fotografie

'Warmtewinning uit Braassem is haalbaar'

Warmtewinning uit Braassemwater lijkt financieel haalbaar. Dat zeggen deskundigen Philine Krosse en Ellis de Vries uit Rijnsaterwoude. Ze hebben de gemeenteraad gevraagd om 40.000 euro subsidie. Die moet kiezen tussen hun initiatief en een 'solar path', een stukje fietspad van 30 vierkante meter dat zonne-energie opwekt door middel van zonnepanelen.

Warmtewinning uit de Braassem kost meer dan 40.000 euro, maar Krosse en De Vries willen de gemeente helpen met het maken van een plan om in aanmerking te komen voor subsidies van het rijk. ,,Alle lichten staan op groen", aldus De Vries.

Rijnsaterwoude zou een gasvrije proeftuin kunnen worden. Wat betreft het aantal huizen, de nabijheid van Braassemwater en de grond is het dorp geschikt als proeftuin voor het gebruik van thermische energie uit oppervlaktewater (teo) in een bestaande wijk. Ook heeft het rijk een innovatiepot van 12 miljoen waarop Kaag en Braassem een beroep kan doen. Voor de proeftuinsubsidie moet de gemeente Kaag en Braassem al voor 1 juli een plan indienen. De deadline voor de innovatiepot is 11 september.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.