Volledig scherm
PREMIUM
© Marlies Wessels

Wat doet Europa voor het Groene Hart?

Voor de verkiezingen voor het Europees Parlement loopt het Groene Hart niet warm. Toch heeft Europa wel degelijk impact op ons dagelijks leven. Zes streekgenoten leggen uit waarom.

Volledig scherm
Vogelaar Cor Kes op een mistige ochtend bij de plas in natuurgebied De Wilck in Hazerswoude-Dorp. © Martin Sharrott Fotografie

Cor Kes

‘Belachelijk, in Frankrijk worden weidevogels uit de lucht geschoten’

Als de term Europa valt, denken veel mensen aan natuurbeleid. Cor Kes, wetland-wacht voor de Vogelbescherming in vogelreservaat De Wilck bij Hazerswoude-Dorp, vindt dat niet meer dan logisch. In Nederland wordt van alles uit de kast getrokken om jonge grutto’s en kieviten een kans van opgroeien te geven. Ondertussen is de jacht op vogels in onder meer Frankrijk gewoon toegestaan. ,,Het zou heel goed zijn als de EU daar eens naar zou kijken. Het is welbeschouwd belachelijk dat we de weidevogels hier met alle middelen beschermen, waarna ze in Frankrijk uit de lucht worden geschoten. Dat kost tijd; in die landen zit de jacht blijkbaar diep in de genen.”

Mopperen

Mopperen op ‘Europa’ omdat her en der in Nederland natuurgebieden met allerlei strenge eisen worden aangewezen, heeft volgens Kes niet zoveel zin. Hij zou het liever over een andere boeg gooien. ,,De nationale, maar ook Europese regering zou ervoor kunnen kiezen zuivel duurder te maken. Zo krijgen boeren meer betaald voor hun producten en hoeven ze de weilanden minder intensief te gebruiken. Nu krijgen vogels door bijvoorbeeld het maaien geen enkele kans hun broedsel groot te brengen.”

De Wilck is een vogelreservaat. Elders in het Groene Hart, zoals rond Aarlanderveen, Driebruggen en in polder De Ronde Hoep liggen ook landerijen waar het de weidevogels naar de zin wordt gemaakt. Is dat niet genoeg? ,,Nee, voor veel vogelsoorten is het 2 voor 12. En sommige soorten zoals patrijs en veldleeuwerik zijn al bijna uitgestorven. De Vogelbescherming is binnen Europa druk bezig om dit tij te keren.”