Volledig scherm
© Sophie de Wagenaar

'Wat? Examenstress? Nee hoor, geen last van’

examenstressHet is de dag van haar laatste examen. Sophie de Wagenaar (16), basis-leerling aan het Wellant college in Alphen, gaat vol goede moed die laatste berg beklimmen.

Je allerlaatste examen, welk vak heb je?

,,Vandaag maak ik mijn centraal examen voor biologie. De laatste alweer, het is allemaal zo snel gegaan."

Hoe is het tot nu toe gegaan?

,,Goed, de examens die ik tot nu toe heb gemaakt vielen allemaal reuze mee."

Heb je ook last van examenstress?

,,Huh? Wat, examenstress? Haha, nee ik niet hoor, helemaal geen last van. Vooraf wel eventjes, toen het een paar minuten voor tijd was bij mijn eerste theorie en praktijk examen. Toen had ik zo'n moment van 'ojee, nu gaat het echt gebeuren'. Verder nergens last van gehad."

Heb je wel tips om stress tegen te gaan?

,,Ik heb er zelfs vier. De eerste tip is: hang de data en tijden van je examens op plekken waar je veel komt. De wc of op de koelkast bijvoorbeeld. Je weet dan altijd wanneer je welk examen hebt. Tip 2: neem de tijd om goed en rustig te leren. De derde tip sluit daar bij aan: neem ook rust tijdens het leren, ga bijvoorbeeld de hond uitlaten of een film kijken. De laatste tip bestaat uit twee delen: fiets 's ochtends op tijd naar school - je kunt beter te vroeg dan te laat zijn - en 's avonds op tijd slapen, want niks is beter dan een goede nachtrust."