Volledig scherm
Impressie nieuwe ijshal Leiden © RV

Wel of niet meebetalen aan ijsbaan van 333 meter?

De nieuwe ijsbaan die in Leiden wordt gebouwd, moet een volwaardige wedstrijdschaatsbaan van 333 meter krijgen. B en w van Kaag en Braassem moeten het samen met de andere gemeenten in de regio eens worden over de financiering.

Veruit de meeste raadsleden van Kaag en Braassem gaven het college gisteravond die opdracht in een motie van PRO en CDA. De desbetreffende motie werd gesteund door VVD, SvKB en D66. CDA en PRO vinden dat Kaag en Braassem tot in lengte van jaren door moet kunnen gaan met voortbrengen van internationale schaatskampioenen. Daarvoor is een kortere schaatsbaan van 250 meter minder geschikt, vindt de schaatssector.

Volgens voorlopige berekeningen gaat het om een bijdrage van 6,26 euro per inwoner. De nieuwe ijsbaan moet verrijzen in het Vlietpark in Leiden. De bijdrage komt voor Kaag en Braassem neer op een bedrag van bijna 170.000 euro.

Het is allerminst zeker dat de gemeente Alphen bijna zeven ton gaat bijdragen aan een nieuwe ijshal in Leiden, die met een lengte van 333 meter ook geschikt is voor wedstrijden. De gemeente Alphen wil eerst van alle ijsclubs weten hoeveel behoefte er zou zijn aan uren in de nieuwe hal, bovendien wil Alphen eerst peilen of andere gemeenten ook van plan zijn mee te betalen. Leiden heeft geen geld voor een baan van 333 meter, wel van 250 meter. De huidige Leidse ijsbaan is verouderd. Clubs kunnen naar banen in Den Haag of Haarlem.

De wedstrijdijsbaan van 333 meter kost bijna 17,5 miljoen euro. Dat is circa 3,5 miljoen euro meer dan een hal met een 250 meterbaan. Van dit extra bedrag zouden de regiogemeenten 1,8 miljoen voor hun rekening moeten nemen.

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!