Volledig scherm
Bodegraafse schoolkinderen testten de lichtlijnen, vlak na aanleg in februari 2017. Archieffoto © Foto Peter Franken

Wereldberoemde lichtlijnen in Bodegraven nog altijd uitgeschakeld

De wereldberoemde lichtlijnen in het Bodegraafse trottoir zijn inmiddels ruim een jaar buiten gebruik. De LEDverlichting die meekleurt met de verkeerslichten blijkt zeer storingsgevoelig.

,,We zijn druk bezig de lichtlijnen weer werkend te krijgen", meldt een woordvoerder van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De strepen op de stoep zorgden echter voor storingen in de installatie die de verkeerslichten aanstuurt. Dit probleem duurt nog altijd voort. Daarom zijn de lijnen uit voorzorg uitgeschakeld.

De gemeente heeft plannen de zogeheten VRI (verkeersregelinstallatie) te vervangen, medio volgend jaar. ,,Met de nieuwe VRI is de kans groot dat de lichtlijnen weer gaan werken, maar we kijken of we ze ook met de oude weer aan de gang kunnen krijgen.”

De verlichte lijnen liggen sinds 2017 op het kruispunt van de Goudseweg met de Vrije Nesse in Bodegraven. De lijnen werden als proef aangebracht, met het idee dat voetgangers die naar hun mobiel turen, niet meer omhoog hoeven te kijken om te weten of ze wel of niet kunnen oversteken. 

Met de lichtlijnen, bedacht en ontwikkeld door het Bodegraafse bedrijf HIG, haalde Bodegraven het wereldnieuws.