Volledig scherm
Bodegraafse schoolkinderen testen een verkeersveiligheidsproef met de 'lichtlijn'. Als de led-streep op groen 'springt', mogen ze oversteken. Bij rood moeten ze, vanzelfsprekend, wachten. © Foto Peter Franken

‘Wereldberoemde’ lichtstreepjes Bodegraven weer aan en mogelijk komen ze op meer plekken

De beroemde lichtlijnen in het Bodegraafse trottoir staan na ruim een jaar weer aan. Mogelijk worden de ledstreepjes ook op andere kruispunten in de gemeente ingezet, nu is gebleken dat ze het verkeer veiliger maken.

De zogeheten +Lichtlijn is een uitvinding van het Bodegraafse bedrijf HIG. De streepjes liggen sinds 2017 op het kruispunt Goudseweg/Vrije Nesse in Bodegraven. De lijn kleurt mee met de verkeerslichten. Zo hoeven voetgangers, die naar hun mobiel turen, niet meer omhoog te kijken om te weten of ze kunnen oversteken. 

De ‘verkeerslichten voor de telefoonverslaafde’ kregen aandacht van (inter)nationale media. Ze raakten echter snel buiten gebruik: de lijnen bleken storingsgevoelig en de stroomcapaciteit bleek niet toereikend. Dat duurde ruim een jaar. De proef is wel geslaagd: voordat de lichten stuk gingen bleken voetgangers ’s avonds beter zichtbaar en bleven de meeste mensen achter de lijn wachten. 

Slecht weer

Wel bleken de lijnen gevoelig voor slecht weer. HIG heeft de lichtlijn nu aangepast, waardoor het systeem weer werkt. Nu wordt gekeken hoe de ledlijnen het in de winter houden. 

Mogelijk zien Bodegraafse voetgangers ze in de toekomst ook op andere kruispunten terug. ,,In de komende jaren worden verschillende verkeersregelinstallaties op andere kruispunten vervangen. Afhankelijk van de ontwikkelingen en de verkeerssituatie kunnen dan ook op andere kruispunten +Lichtlijnen worden toegepast”, zegt een woordvoerster van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit het Groene Hart?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195