Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Werkstraf en voorwaardelijk cel voor tv-piraat uit Oude Wetering

De 29-jarige Jermain R. uit Oude Wetering is door de Haagse rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden met een proeftijd van drie jaar voor tv-piraterij. Jarenlang hielp hij vanaf de zolderkamer van zijn ouderlijk huis in Oude Wetering tv-kijkers aan een goedkoop betaalpakket van Ziggo.

De straf die de rechtbank oplegt, is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden. R. liep tegen de lamp toen Ziggo de piraterij ontdekte en zelf een abonnement opnam als proef op de som.

De rechtbank acht bewezen dat R. gedurende een periode van ongeveer vijf jaar en acht maanden illegaal tegen betaling Ziggo kanalen aangeboden aan anderen door card sharing. Het aantal afnemers dat gebruik maakte van de dienst van R. schommelde tussen de 342 tot 562.

Band

Tijdens de zitting gaf R. de cardsharing toe: ,,Ik had een band met de mensen die bij mij een abonnement afnamen”, zei hij. ,,Als ik aangaf dat ik wilde stoppen, vonden mensen dat niet leuk: ze zouden geen tv meer hebben.”

Hij begon met het ontsleutelen van de betaalpakketten van kabelbedrijf Ziggo tijdens zijn studie. Een abonnement kostte bij hem 75 euro per jaar. Ziggo rekende voor de betaalpakketten 75 euro per maand. Klanten kwamen bij de destijds student uit via websites als Martkplaats en Tweedehands.nl. R. leverde configuratiesoftware om de smartcard van Ziggo aan te passen of kocht zogenaamde dreamboxen. Die paste hij aan en leverde ze kant-en-klaar aan klanten, die de box thuis konden installeren. Dit alles draaide via een server die hij vanuit zijn zolderkamer in Oude Wetering beheerde.

Over de claim van Ziggo, die 755.000 euro van R. wil zien onder meer vanwege misgelopen abonnementsgelden, doet de rechtbank geen uitspraak. Deze procedure moet bij de civiele rechtbank worden gevoerd. Ook loopt er nog een ontnemingsvordering van het OM van bijna anderhalve ton. Die vordering wordt de aankomende maanden nog verder besproken. Zo moeten drie getuigen nogmaals worden gehoord.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.