Volledig scherm
© ANP XTRA

Werkstraffen geëist voor dieseldiefstallen bij transportbedrijven Nieuwkoop en Noorden

rechtbankHet Openbaar Ministerie (OM) eist werkstraffen van 80 uur tegen twee verdachten van vijf dieseldiefstallen uit vrachtwagens bij transportbedrijven in Nieuwkoop in april en mei 2017.

De 22-jarige Aram S. uit Oudewater en zijn maat Tawfik Z. (20) uit Woerden werden op 6 mei 2017 in een grijze Opel Corsa aangehouden door de politie. De auto rook sterk naar diesel en in de achterbak lagen twee volle jerrycans, handpompjes, slangen en een groot aantal doorzichtige handschoenen. 

Het duo gaf als verklaring dat een familielid zijn auto had verkocht en dat zij de laatste brandstof uit de auto hadden gepompt. De agenten waren niet overtuigd, en de twee moesten mee naar het bureau.

Zendmast

Uit onderzoek bleek dat er tot drie keer toe diesel was gestolen uit vrachtwagens van Weduwe J. de Bruijn en Zonen BV, en tweemaal bij Transportbedrijf Verhaar Nieuwkoop BV uit Noorden. Bij elke diefstal maakten de telefoons van beide verdachten contact met zendmasten in Nieuwkoop in de nachtelijke uren. 

Op camerabeelden die beide bedrijven ter beschikking stelden aan de politie is steeds te zien hoe een grijze Opel Corsa het terrein op rijdt en je ziet twee mannen uitstappen. Volgens het OM is daarmee het bewijs wel rond. De officier van justitie sprak van ‘brutale feiten en asociaal gedrag’.

De verdachten, die maar kort vast hebben gezeten, waren niet naar de zitting in Den Haag gekomen. Hun advocaten leggen zich neer bij een veroordeling voor de dieseldiefstal waarvoor hun cliënten kort erna werden aangehouden, op 6 mei 2017. Zij vroegen de rechtbank echter om nog eens kritisch naar de andere diefstallen te kijken.

Uitspraak over twee weken.