Volledig scherm
Bij Spanbeton worden uit het modulaire systeem de spankabels verwijderd. © Peter Franken

Werkstuk klaar, blokken weer opgeruimd: Spanbeton doet LEGO-achtige praktijkproef

De praktijkproef zit er voorlopig op, de blokken kunnen weer in de doos. Maar in het geval van het herbruikbare viaduct van het Koudekerkse Spanbeton ziet dat er wat anders uit dan bij de blokjes van het bekende Deense speelgoedmerk.

Het bedrijf heeft vandaag op haar terrein aan de Hoogewaard één van de vijf liggers letterlijk uit elkaar gehaald voor verder onderzoek. Dat gebeurt deze dag buiten op een groot frame. Hierop zijn acht verrijdbare ‘sleetjes’ gezet, zoals projectleider Kees Quartel het omschrijft. 

Eerste stap in de demontage is de moeren op de uiteinden van de spandraden losdraaien. Zo wordt de spanning van de ligger gehaald. Vervolgens trekken de medewerkers de kabels uit de ligger die de acht blokken op z'n plek hielden. Daarna worden de afzonderlijke blokken van tweeënhalf bij anderhalf bij één meter uit elkaar geschoven.

Deskundigen

Het komende jaar is het tijd voor studie, analyse en conclusies. Samen met Rijkswaterstaat neemt Spanbeton de  metingen door. In een groep deskundigen voor deze proef wordt vervolgens bekeken welke toepassingen denkbaar en haalbaar zijn. Daar gaat nog wel wat tijd in zitten. Projectleider Quartel verwacht er ongeveer een jaar de handen aan vol te hebben.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195