Volledig scherm
Theaterwerkplaats voor 50-plussers in Aalten ter illustratie. © Archieffoto

WerkVinden Alphen geeft workshops aan werkzoekende 50-plussers

Met nieuwe workshops voor werkzoekende 50-plussers gaat stichting dit najaar de werkloosheid onder deze groep te lijf. De stichting probeert de werkzoekenden daarnaast onder de aandacht van werkgevers te brengen.

Quote

Het beeld is dat zij duurder, vaker ziek en inflexibel zijn, maar de cijfers wijzen uit dat dit veel genuanceer­der ligt

Nico Moen

Dat laatste doet de stichting onder meer door werkgevers hulp aan te bieden. Volgens bestuurslid Nico Moen zitten in Alphen veel kleinere werkgevers. Zij hebben vaak geen speciale functionaris voor personeelszaken die functieprofielen kan opstellen en vacatures onder de aandacht van toekomstige werknemers kan brengen. ,,Wij ondersteunen deze werkgevers gratis bij hun zoektocht naar personeel. De voorwaarde is wel dat ze eerst in ons bestand bekijken. Wordt er een match gemaakt, dan kan zo'n werkgever vrijwillig een bijdrage aan de stichting doen. Zo niet, dan zijn er geen verplichtingen", zegt Moen.

Kennis

Stichting WerkVinden Alphen helpt vooral oudere werklozen om hun leven weer op de rit te krijgen met een baan, het opzetten van een eigen bedrijf of vrijwilligerswerk. Dat is nodig, omdat ongeveer de helft van het aantal werkzoekenden 50 jaar of ouder is. 70 procent van hen is langdurig werkloos.

In nieuwe workshops leren werkzoekenden dit najaar over de financiële regelingen die er voor werkgevers zijn als zij oudere werknemers in dienst nemen. Moen denkt dat die kennis hun van pas kan komen in een sollicitatiegesprek.

,,Maar ook geven wij de mensen munitie mee om vooroordelen over oudere werknemers bij werkgevers weg te nemen. Het beeld is dat zij duurder, vaker ziek en inflexibel zijn, maar de cijfers wijzen uit dat dit veel genuanceerder ligt."

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.