Volledig scherm
Wethouder Han de Jager. (Archieffoto). © Martin Sharrott Fotografie

Wethouder De Jager: ’s Nachts helpt de dokter, hoe dan ook

Wie ’s nachts de Alphense dokterspost bij het Alrijne Ziekenhuis belt, wordt altijd geholpen. Dat zegt wethouder Han de Jager (zorg, CDA). ,,De zorg is voor 7 dagen per week en 24 uur per etmaal geregeld.’’

In Alphen is al pakweg een jaar veel te doen over de toekomst van de huisartsenpost (HAP) bij het Alrijne Ziekenhuis. Dit komt doordat de Samenwerkende Huisartsen Rijnland (SHR) overwogen de HAP ’s nachts dicht te houden. Het plan leidde tot een protest bij het ziekenhuis en een online petitie die door duizenden Alphenaren werd getekend. De SHR heeft nog altijd geen beslissing genomen over de toekomstige opzet van de HAP.

Voorbarig

De Jager en raadsleden die onlangs een presentatie van SHR-directeur Immie Boomgaardt bijwoonden, concludeerden dat de HAP ’s nachts openblijft. De SHR noemde dat voorbarig. Een huisarts en chauffeur blijven beschikbaar, maar de SHR kijkt of ze ander personeel efficiënter kan inzetten. Dit kan ertoe leiden dat mensen in de nacht niet meer bij het ziekenhuis terechtkunnen voor een consult. 

De SHR zegt zelf nog een keuze te moeten maken uit zeven scenario’s. In sommige blijft de HAP-deur ’s nachts dicht. Indien nodig gaat de arts naar een patiënt toe. ,,En als je acuut hulp nodig hebt, ga je toch per ambulance naar een ziekenhuis buiten Alphen’', benadrukt Boomgaardt.

De Jager betreurt de ‘ruis’ die volgens hem door gebrekkige communicatie van de SHR is ontstaan. ,,Ik heb ze zelf niet meer gebeld. We mogen en moeten verwachten dat de HAP ’s nachts openblijft’', zei hij bij de raadsvergadering op vragen van raadslid Ank de Groot (RijnGouweLokaal).