Volledig scherm
De vlammen slaan uit het dak van de rooms-katholieke kerk in Hoogmade. © 112hm.nl

Wethouder Schoonderwoerd: Deze brand is vreselijk voor heel Hoogmade

,,Vreselijk, de verslagenheid in het hele dorp is enorm. Een voor Hoogmade zeer markant gebouw gaat verloren.” Met deze woorden reageert wethouder Floris Schoonderwoerd van de gemeente Kaag en Braassem op de hevige brand die momenteel woedt. Hij vertegenwoordigt in het dorp nu het dagelijks bestuur, omdat burgemeester Marina van der Velde in het buitenland verbleef en nu onderweg is naar Hoogmade. Daar wordt ze in de loop van deze middag verwacht.

Voor zover bekend zijn bij de brand, die uitbrak bij werkzaamheden aan het inmiddels grotendeels ingestorte dak, geen slachtoffers te betreuren. ,,Maar zekerheid hierover kan ik pas geven als ik door de hulpdiensten ben bijgepraat. Dat gebeurt straks”, zegt Schoonderwoerd. De brandweer heeft woningen en een school ontruimd. ,,Er is adequaat gereageerd, voor zover ik kan beoordelen. De brandweer heeft zojuist getwitterd dat ze de kerk opgeven en proberen omliggende gebouwen tegen het vuur te beschermen. Ik ben geen brandweerman, maar dat lijkt me een logische keuze.”

Ook voor niet-kerkgangers is de brand volgens de wethouder rampzalig. ,,Het gebouw is 80 tot 140 jaar oud. Iedereen staat hier met verbijstering naar het vuur te kijken.”