Volledig scherm
Burgemeester Liesbeth Spies trapt volgende week de zoektocht naar een kinderburgemeester af. Archieffoto © Martin Sharrott Fotografie

Wie wordt de nieuwe Alphense kinderburgemeester? De zoektocht start over een week

De Alphense kinderburgemeester moet vooral ‘leuke dingen’ doen. Dat zegt burgemeester Spies. De zoektocht naar de kinderburgemeester gaat volgende week van start.

Spies bezoekt dan met een heuse campagnebus basisscholen De Meridiaan en De Wereldwijzer in Kerk en Zanen. Alle leerlingen van groep zeven kunnen zich kandidaat stellen voor de rol van kinderburgemeester. Opgeven kan door een filmpje met motivatie in te sturen. Zo’n filmpje opnemen kan ook al in de campagnebus.

Uiteindelijk worden zes kinderen gevraagd voor de selectiedag. Ze moeten dan een interview geven, een speech houden en een openingshandeling uitvoeren. Een jury kiest vervolgens de kinderburgemeester. ,,De kinderburgemeester gaat vooral leuke dingen doen’’, zegt Spies. ,,Er wordt een ambtsketen gemaakt. Ik vind het spannend om te zien wie zich zal kandideren.”

Naast een kinderburgemeester komt er ook een kinderraad. Die wordt samengesteld uit groepzevenleerlingen van de helft van de Alphense scholen; de andere helft komt volgend jaar aan de beurt. ,,Het educatieve doel is dat we de kinderen laten zien hoe de gemeente werkt. We leren hen democratische beginselen’’,  zegt Spies. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195