Volledig scherm
Het Romeinse vrachtschip Per Mare ad Laurium in de Woerdense Singel. © Rianne den Balvert

Woerden zit met twee Romeinse schepen in de maag

Het ligt niet voor de hand dat het grote Romeinse schip, waarmee vorig weekend in Alphen op de Oude Rijn gevaren kon worden, definitief aanmeert in Albaniana zoals de stad in de Romeinse tijd heette.

Dat zegt Henk Vlot, voorzitter van Stichting Romeins Schip Woerden, die sinds 2010 vaart met de in Utrecht gemaakte replica. De Stichting heft zich binnenkort op bij gebrek aan voldoende vrijwilligers en tegenvallende onderhoudskosten. Deze vrijwilligers maakten met bezoekers op het schip een tocht van drie kwartier door de singels en vertelden daarbij het verhaal van de Romeinse scheepvaart op de Rijn. Naast het grote schip, eigendom van Het Utrechts Landschap, heeft de stichting een kleiner schip in eigendom.

De twee schepen - de Per Mare ad Laurium en de Fiducia - zijn reconstructies van De Meern 1 en De Meern 6. Dat zijn Romeinse schepen waarvan de restanten in Leidsche Rijn zijn opgegraven. De schepen voeren over wat nu de Oude Rijn is, die toen de grens (limes) van het Romeinse rijk vormde. Zeker voor het gebied van Leidsche Rijn, Woerden, Bodegraven, Zwammerdam, Alphen vormen de schepen een grote trekpleister.

Romeinenweekeinde

Het Stichtingsbestuur is in gesprek met de gemeente Utrecht over de toekomst van de schepen. Vorig weekeinde was het Romeinenweekeinde in Alphen. Toen trok het grote schip aan de Rijnkade een groot aantal bezoekers.

Alphen wil zich, met historisch themapark Archeon binnen de grenzen, steeds meer profileren met zijn Romeinse verleden.

In hartje Alphen bouwden de Romeinen vanaf 40 na Christus een verdedigingsfort, wat daarmee een van de oudste Romeinse castella langs de Rijn is. Dit fort, Albaniana groeide langzaam uit tot een handelscentrum in de regio. Germaanse aanvallen maakten daar omstreeks het jaar 270 een einde aan.

Unieke vondst

Daarnaast heeft ook Zwammerdam Romeinse roots. Bij opgravingen tussen 1968 en 1971 werd daar de Romeinse nederzetting Nigrum Pullum gevonden. Een paar jaar laten legden archeologen er deels intacte resten van zes verschillende soorten schepen uit de tweede eeuw bloot, een unieke archeologische vondst.

De gemeente Alphen heeft geld gestoken in het in elkaar zetten met de originele onderdelen van die vijf schepen. Archeon zelf wil een deel van het park inrichten als Romeins Scheepvaart Museum.

Voorzitter Vlot van de Woerdense Stichting vindt een verhuizing van de schepen naar Alphen niet voor de hand liggen. ,,Het zijn replica’s van schepen die in Utrecht gevonden zijn.’’ Daarbij is het grote schip eigendom van Het Utrechts Landschap. Ook het water bij Alphen acht hij niet geschikt voor vaar­tochtjes met de houten schepen. ,,We hebben het vorig weekeinde weer gemerkt: de Oude Rijn bij Alphen is vreselijk druk met beroepsvaart. Zeker voor het kleinere schip is het water te wild.’’

Publiekstrekker

De grote belangstelling voor het schip tijdens het Romeinenweekeinde in Alphen, wil niet zeggen dat het schip in Alphen blijvend populair zal zijn. ,,Overal waar we varen met het schip komen er mensen op af. Omdat het nieuw is. Hoe zorg je ervoor dat zo’n schip over tien jaar nog een publiekstrekker blijft? Dat is de vraag.’’

Het Romeinenweekeinde in Alphen, waar dit jaar onder anderen vrouwelijke gladiatoren in actie te zien waren, moet een jaarlijks terugkerend evenement in Alphen worden.