Volledig scherm
Gerard van As (links) en André de Jeu (midden) met infomateur Pieter Hilhorst. © Peter Franken

Wonen en verkeer geen breekpunt voor GroenLinks bij formatiebesprekingen

De Alphense formatiebesprekingen verlopen voorspoedig. Vooraf leken woningbouw (in de Gnephoek of andere stadsranden) en verkeer (vooral de wenselijkheid van een randweg door de Gnephoek) punten waarop grote winnaar van de verkiezingen Nieuw Elan en beoogde nieuwkomer in de coalitie GroenLinks ver uiteen lagen. Maar GroenLinks heeft geen reden gezien de begin april begonnen coalitievorming af te breken, aldus formateur André de Jeu.

,,Ik doe inhoudelijk geen uitspraken, dus ga niet zeggen of en hoeveel huizen we in de Gnephoek of elders willen laten bouwen’’, zegt De Jeu ook na enig aandringen. ,,Of het op de thema’s wonen en verkeer makkelijker is gegaan dan ik had verwacht? Ik weet niet of je dat zo kunt zeggen. Duidelijk is wel dat de drie betrokken partijen weten waar elkaars wisselgeld zit. Dat betekent overigens niet dat we met onderwerpen zitten te kwartetten.’’

Naast Nieuw Elan (10 zetels), doen ook CDA (6) en GroenLinks (5) mee aan de formatie. Samen hebben zij een nipte meerderheid (21 van 39 zetels) in de Alphense gemeenteraad.

De bedoeling is dat in de raadsvergadering van 26 april het nieuwe coalitieprogramma en de wethoudersploeg bekend worden gemaakt. De Jeu: ,,Het wordt nog pittig. Vanaf maandag praten we komende week vier dagen op rij. Onder meer over de zorg. Andere politieke partijen, welzijnsorganisaties als Boost en TOM in de Buurt en ondernemersvereniging VOA kunnen binnenkort ook nog komen vertellen wat er volgens hen op ons prioriteitenlijstje moet. Ik denk dat we uitkomen op vijf wethouders. Mijn partij Nieuw Elan levert er daarvan vrijwel zeker twee. Over de verdere verdeling laat ik me nog niet uit.’’

De Jeu ziet geen enkele reden om de VVD, die bij de verkiezingen van vijf naar zes zetels ging en na de lokale partij de meeste stemmen kreeg, alsnog in de formatie te betrekken.