Volledig scherm
Ter illustratie: ook in Kaag en Braassem speelt de discussie over het verlenen van voorrang aan mensen uit het eigen dorp. In Leimuiden klaagt men over het feit dat dit niet gebeurt. Omdat Woningnet Holland Rijnland de hele regio bestrijkt, vestigen zich vaker Katwijkers en Leidenaren in Leimuiden. © Thijs C. Jansen

Woonforte: meer woningen toewijzen aan lokale zoekers

Woonforte gaat in 2020 meer woningen met voorrang toewijzen aan woningzoekenden die al in de gemeente Alphen wonen. Op deze manier moet de doorstroming op de Alphense woningmarkt worden verbeterd.

Corporaties mogen in de gemeente maximaal 25 procent van het aanbod van sociale huurwoningen toewijzen via ‘lokaal maatwerk’. Hierbij kijken corporaties niet naar de wachttijd van een woningzoekende, maar naar de woonplaats. Zo hebben bij Woonforte bijvoorbeeld Dammenaren en Aarlanderveners een grotere kans om in het eigen dorp te blijven wonen. 

Corporatie Habeko Wonen, actief in Koudekerk, Benthuizen en Hazerswoude, eet een groot deel van die koek op door 40 procent van bij haar vrijgekomen woningen op deze manier te verhuren. In 2020 gaat Woonforte echter meer gebruik maken van de regeling, zo hebben de corporaties met de gemeente afgesproken.

Verlengen

,,We willen verhuisketens verlengen", zegt woordvoerster Suzan Knipp. Daarmee wordt bedoeld dat seniorenappartementen worden toegewezen aan huishoudens waarvan kinderen de deur uit zijn. Die laten een eengezinswoning achter. Die komt dan weer vrij voor iemand uit een appartement en zo heeft de Alphense starter weer meer mogelijkheden op de krappe markt.

Helaas voor Woonforte bouwt Alphen niet veel sociale nieuwbouw in 2020. In de afspraken staat dat komend jaar wordt gestart met de bouw van 139 woningen, verdeeld over Alphen, Boskoop en Hazerswoude-Rijndijk. ,,We moeten de regeling dus op het bestaande aanbod toepassen", zegt Knipp. Woonforte zal daarom de 25 procent niet halen, waardoor Habeko nog steeds het grootste deel lokaal mag verhuren. 

Woonforte wil in elk geval over het behaalde percentage van 2019 heen. Van de in totaal zo’n 850 verhuringen werden er dit jaar 15 op deze manier aan Alphenaren verhuurd: dat is minder dan twee procent. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit het Groene Hart?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195