Volledig scherm
Videostill zwarte specht © Vogelopvang de Wulp

Zeldzame zwarte specht lift mee naar Alphen

VideoEen gewonde zwarte specht die eerder deze week met een vrachtwagenchauffeur vanuit Venlo naar Alphen is meegereden, wordt inmiddels verzorgd door vogelopvang De Wulp in Den Haag. Het kereltje maakt het goed. 

Een Alphense vrachtwagenchauffeur kwam het gewonde diertje tegen bij Venlo. Omdat de trucker niet van zijn route af kon wijken heeft de ‘liftspecht’ een tijdje meegereisd naar Alphen waar de dierenambulance zich ontfermde over het kereltje en doorstuurde naar De Wulp. 

De zwarte specht is, samen met de middelste bonte specht, de minst voorkomende specht in Nederland. De kans dat je als vogelaar of liefhebber zo’n zwarte specht tegenkomt in west-Nederland is minimaal. 

Dit omdat de spechtensoort erg houdt van naaldbossen en beukenbomen. ,,Je ziet ze dus voornamelijk op de Veluwe of Utrechtse Heuvelrug waar een afwisseling van die bomensoorten is. De specht houdt ervan om in een beuk te wonen en eten te zoeken in de naaldbossen’’, legt Marc Scheurkogel van de Vogelbescherming uit. 

In Nederland zijn nog zo’n 700 tot 1000 broedparen bekend. De totale populatie is iets groter, deze wordt op 1100 tot 1600 geschat.

Genezen

De vrijwilligers van De Wulp hadden nog nooit een zwarte specht gezien. Het dier is hoogstwaarschijnlijk ergens tegenop gebotst, heeft een bloeding in zijn linkeroog en heeft last van de linkervleugel, deze is beurs. 

De vrijwilligers van Vogelopvang de Wulp hopen het dier er weer snel bovenop is.. ,,Het is een mooi dier’’, laat Sharon Lexmond van De Wulp weten. Als de zwarte boomtikker weer genezen is gaat deze op reis. 

Hij krijgt weer een lift terug naar het oosten van het land.  ,,Onze dierenarts gaat op vakantie in Duitsland binnenkort. Dus dan kan de vogel meerijden tot de grens.’’ 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195