Volledig scherm
Na diefstal van de bankpas werd gepind bij een automaat van de Rabobank in Alphen. © ANP

Zes maanden cel na pinnen met gestolen bankpas van bejaard stel uit Ter Aar

rechtbankEen Amsterdammer (31) die in de zomer van 2017 duizenden euro’s pinde met de gestolen bankpas van een bejaard stel uit Ter Aar is veroordeeld tot zes maanden celstraf. De Haagse rechtbank oordeelde dat hij ook een eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden alsnog moet uitzitten.

Het bejaarde stel raakte uiteindelijk zo'n 28.000 euro kwijt. De vrouw van 84 jaar en de man van 80 jaar deden op 29 juli 2017 open voor iemand die zich voordeed als medewerker van een energiebedrijf. Deze man liep met hen een rondje door de woning. Diezelfde dag werden bij geldautomaten in Alphen en Rijpwetering duizenden euro’s van de rekening gehaald.

Dat was een koud kunstje, want de Ter Aarders bewaarden het papiertje met hun pincode bij de bankpas. Met die pas werden ook aankopen afgerekend, onder meer bij de MediaMarkt.

Verder bleek er honderden keren extra beltegoed afgerekend te zijn met de pas van de Ter Aarders. Zij misten de bankpas overigens pas enkele dagen na de diefstal.

De beschrijving van de zogenaamde medewerker van het energiebedrijf die de gedupeerden aan de politie gaven, lijkt niet op het uiterlijk van Saïd B.. Duidelijk is volgens het OM wel dat B. op camerabeelden staat die afkomstig zijn van automaten waar met de pas is gepind.

Quote

Verdachte heeft bewust zeer kwetsbare mensen benadeeld, waardoor zij hun gevoel van veiligheid kwijt zijn

Openbaar Ministerie

Vergoeding

Agenten herkenden B. van eerdere vergrijpen. De verdachte beweert dat anderen hem vroegen te pinnen en dat hij daarvoor een vergoeding van 300 euro kreeg. ,,Ik vermoedde wel dat er iets niet in de haak was, maar dacht er verder niet bij na”, zou B. later bij de rechter-commissaris hebben verklaard. Eerder bij het politieverhoor beriep hij zich op zijn zwijgrecht. 

B. heeft al minstens twaalf vermogensdelicten achter zijn naam staan. Mogelijk wordt hij voor een vergelijkbaar vergrijp uitgeleverd aan Duitsland. Nu zit hij in de gevangenis in Middelburg een straf van negen maanden uit voor pinnen met een bij een inbraak gestolen bankpas. Omdat hij in eerdere rechtszaken is veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen, heeft hij nu schulden.

Nadat hij eerder een ouder stel had gedupeerd, zei B. nog dat hij zich schaamde. Toch ging hij nu weer in de fout. „Hij heeft bewust zeer kwetsbare mensen benadeeld. Daardoor zijn zij hun gevoel van veiligheid kwijt’’, verwijt het Openbaar Ministerie de Amsterdammer.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.