Volledig scherm
Menno R. hoort vandaag welke straf de rechter hem wil opleggen. © Jan Hensema

Zeven jaar gevangenisstraf voor Menno R. uit Bodegraven die schoonvader met hondenriem wurgde

Voor het wurgen van zijn schoonvader met een hondenriem is de 52-jarige Menno R. door het Haagse hof veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar. Deze straf sluit aan bij de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Volgens het Hof is de Bodegraver schuldig aan doodslag. ,,Doodslag is een zeer ernstig levensdelict. Een ander van het leven beroven rechtvaardigt een langdurige gevangenisstraf”, luidt het arrest van het hof.

,,Wij houden rekening met verschillende omstandigheden. Verdachte bracht het lichaam van zijn schoonvader naar het politiebureau in Gouda en gaf zichzelf aan. Hij gaf vanaf het begin openheid van zaken en verklaart daarover consistent. Hij neemt verantwoordelijkheid en betuigt spijt.”

Krenkend

R. heeft altijd bekend zijn schoonvader te hebben gedood. Dat gebeurde na een onverwacht bezoek van de 74-jarige man. De Bodegraver en zijn gezin houden dan al jaren het contact met de man af. Enkele jaren ervoor vertelt de echtgenote van R. te zijn misbruikt door haar vader. Als Menno hem die avond daarmee confronteert en de man een krenkende opmerking maakt, knapt er iets. R. slaat een hondenriem om de nek van zijn schoonvader en wurgt hem.

De Bodegraver kreeg in april vorig jaar acht jaar cel van de rechtbank. Aan zijn verklaring wilde hij niets veranderen, maar de straf vond hij wel te hoog. Daarom ging hij in hoger beroep. ,,Hoe het is opgeschreven in het vonnis, daar ben ik het niet mee eens”, zei R. twee weken terug emotioneel tegen het hof. ,,Er is bijvoorbeeld gesproken over ‘het werpen van een lasso’ waar het gaat over de hondenriem. Maar hoe het precies gegaan is, de laatste seconden, dat weet ik niet meer.”

Mentaal

Tijdens die zitting ging het ook uitgebreid over hoe het nu met R. gaat. Hij leed tijdens het doden van zijn schoonvader aan een depressie. Die kwam voort uit een bipolaire stoornis. Daar hield het hof rekening mee in het arrest. ,,Ik heb geleerd dat je alles zelf oplost. Voor mijn 47ste heb ik nooit een aspirine gewild”, zegt R. daarover. ,,Mijn schoonvader was die avond niet de druppel die de emmer deed overlopen. Ik was mentaal al volledig verzopen.”

Menno R. was vandaag niet aanwezig in de rechtbank. Onduidelijk is hoe de straf is ontvangen door de Bodegraver. Advocaat Thirza van Overes kon na de zitting nog geen contact krijgen met haar cliënt in de gevangenis.

Zijn familie was wel aanwezig. Na het uitspreken van de straf verlieten zij stil de zaal. Zij worden bijgestaan door advocaat Sébas Diekstra. Hij laat weten op dit moment niet te kunnen reageren op de veroordeling.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195