Volledig scherm
Peter Bontekoe (57) heeft zich na de afsluiting van de hefbrug in Boskoop opgeworpen als een soort voorman voor de collectieve schadeclaims. © Frank de Roo

Zeventig getroffen bedrijven willen schadeclaim indienen vanwege sluiting hefbrug in Boskoop

Tot nu toe zijn zeventig bedrijven in en rond Boskoop van plan om een collectieve schadeclaim in te dienen bij de provincie, omdat zij gedupeerd zijn door de afsluiting van de hefbrug. Mogelijk kunnen naast ondernemers óók inwoners zich melden bij ‘schadeclaimvoorman’ Peter Bontekoe. 

De kweker, ook raadslid (WKB) en zelf Boskoper, heeft zich kort nadat de hefbrug over de Gouwe werd afgesloten opgeworpen als een soort ‘schadeclaimvoorman’. Bedrijven in de regio ondervinden namelijk dagelijks schade door de sinds 10 oktober constructief onveilig verklaarde brug, vindt men in Boskoop.  Ze moeten omrijden en winkeliers hebben omzetderving. 

Bontekoe denkt dat een gezamenlijke claim, met de hulp van een topadvocaat, meer kansrijk is dan individuele claims. Tot nu toe hebben zeventig bedrijven zich bij Bontekoe aangemeld. ,,Te weinig. Het gaat in mijn ogen te langzaam’’, zegt de kweker. Volgens hem komt dat omdat ondernemers geen zin hebben om energie in een claim te steken. ,,Er heerst een zekere gelatenheid.” 

Niet mals

Daarom denkt Bontekoe eraan om de claim ook open te zetten voor inwoners. Ook zij zijn getroffen, vindt hij. ,,De gevolgen zijn niet mals. Alleen al de uren omrijden voor iedereen loopt zwaar in de papieren. De provincie neemt de verantwoordelijkheid voor hun veiligheid, maar Boskopers hebben de pijn. Elke inwoner zit met de ellende.”

Volgens Bontekoe is het individueel indienen van een claim bij de provincie  Zuid-Holland een dure grap. ,,Het kost bij wijze van spreken 1000 euro om 500 euro vergoeding te krijgen. Dat heeft de provincie slim gedaan, maar het slaat eigenlijk nergens op.” Bij de provincie zijn tot nu toe vijf claims binnengekomen.  

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195