Foto Pim Mul 23032020 Gouda. Groene Hart Ziekenhuis. Judith Siegers en Carina de Wilde hebben veiligheidsbrillen en andere beschermende middelen ingezameld voor het GHZ.
Volledig scherm
Foto Pim Mul 23032020 Gouda. Groene Hart Ziekenhuis. Judith Siegers en Carina de Wilde hebben veiligheidsbrillen en andere beschermende middelen ingezameld voor het GHZ. © Pim Mul

Ziekenhuizen in het Groene Hart overstelpt met beschermende brillen en maskers

Van vuurwerkbrillen, latex handschoenen tot babyfoons; ziekenhuizen in de regio worden overstelpt met donaties en aanbiedingen van bewoners en bedrijven. ,,Goed bedoeld, maar het moet wel aan kwaliteitsnormen voldoen.”

Met een volle krat - gevuld met voornamelijk vuurwerkbrillen - komen de Goudse Judith Siegers en Carina de Wilde aan bij de ingang van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Een eerdere actie van het Rode Kruis inspireerde het tweetal om een grote inzameling te doen. 

De twee hebben aan de Beukelaan in Gouda drie karren neergezet waar beschermingsmiddelen als vuurwerkbrillen en latex handschoenen kunnen worden neergelegd. ,,We begonnen zondagmiddag met de inzameling’’, vertelt Siegers. ,,Van tevoren belde ik het ziekenhuis op en toen bleek dat ze de materialen hard nodig hadden. Op de eerste dag werden al honderd brillen ingeleverd.” 

Quote

We moeten het aanbod nog zien te koppelen aan de vraag

Woordvoerder , St. Antonius Ziekenhuis

Siegers en De Wilde gaan nu elke dag met de opbrengst richting het ziekenhuis. De eerste exemplaren werden gistermiddag dankbaar door het Groene Hart Ziekenhuis in ontvangst genomen. ,,De acties zijn hartverwarmend’’, zegt woordvoerster Marianne van Slooten van het GHZ. ,,Op maandagochtend was er ook een groep kinderen die vuurwerkbrillen had ingezameld.” 

Apart verpakt

De vuurwerkbrillen moeten dienen als bescherming tegen besmettingsgevaar door druppeltjes in de lucht. Hoe sympathiek de acties zijn, er kan niet gegarandeerd worden dat de voorwerpen daadwerkelijk worden gebruikt. ,,Uiteraard moeten ze aan de veiligheidseisen voldoen’’, zegt Van Slooten. 

Zo geldt voor mondkapjes dat ze ieder apart verpakt moeten zijn en op de verpakking hoort de code A12009 te staan. ,,Voor de vuurwerkbrillen geldt - bij voorkeur - dat ze verpakt zijn. Anders kunnen de brillen hier gereinigd worden.’’ De ingezamelde brillen en maskers worden momenteel opgeslagen als noodvoorraad. ,,Nu gebruiken we nog onze persoonlijke beschermingsmaterialen.’’

Babyfoon 

Het ziekenhuis plaatste gistermiddag ook de oproep om babyfoons te doneren. Daarmee kunnen personeelsleden op afstand communiceren met patiënten die in isolatie zitten. ,,Mensen die babyfoons met geluidsfunctie hebben, kunnen die in de bak bij de hoofdingang doneren.”

Een woordvoerster van het St. Antonius Ziekenhuis laat weten ook overweldigd te zijn. Veiligheids- en vuurwerkbrillen worden hier al gebruikt door het zorgpersoneel om de ogen te beschermen tegen besmettingen van het coronavirus. ,,We worden overstelpt met berichten van mensen die willen helpen. Het zijn er veel en wij willen op alle berichten antwoord geven.” 

Het zijn bijvoorbeeld mensen die wel klusjes willen opknappen, willen helpen schoonmaken of de catering in het ziekenhuis willen ondersteunen. ,,Natuurlijk kunnen we alle hulp gebruiken, zegt de woordvoerster. ,,Alleen moeten we het aanbod nog zien te koppelen aan de vraag.” 

Leverancier

Het ziekenhuis in Woerden, Leidsche Rijn en Nieuwegein krijgt eveneens veel aanbiedingen van gezichtsbeschermende materialen. Die worden allemaal ter beoordeling voorgelegd aan de afdeling Inkoop. Het kan zijn dat er niet op zo’n aanbod wordt ingegaan. ,,Hoe goed bedoeld ook. Wij zijn er erg blij mee maar voor gebruik in een ziekenhuis moet een leverancier gecertificeerd zijn en moeten de materialen aan kwaliteitsnormen voldoen. Het klopt dat wij nog steeds de chirurgische mondbeschermers goed kunnen gebruiken. Wij verwachten dat de reguliere leveringen snel op gang komen.”

Het Alrijne Ziekenhuis merkt ook dat veel mensen uit de regio  willen helpen. ,,Wij zijn op dit moment bezig om vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen”, laat een woordvoerder weten. Zij vraagt iedereen zoveel mogelijk te mailen. ,,Het spreekt voor zich dat je ons niet moet helpen als je verkouden bent of in contact bent geweest met iemand die besmet is.”