Volledig scherm
De Penitentiaire Inrichting in Alphen. (Archieffoto). © Martin Sharrott

'Ziekteverzuim nog steeds zorgelijk hoog in Alphense gevangenis'

Het ziekteverzuim in de Penitentiaire Inrichting in Alphen is dan wel afgenomen; de percentages zijn nog steeds zorgelijk hoog. Dat zegt SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen.

Van Nispen stelde begin juni schriftelijke Kamervragen aan minister Sander Dekker van Rechtsbescherming. Reden: berichten in de media over een enorm ziekteverzuim en dito werkdruk in de Alphense gevangenis. Het ziekteverzuim was in 2017 tien procent, op zeshonderd werknemers. Dat is zo hoog, dat de veiligheid van medewerkers en gedetineerden op het spel staat, liet eerder de Alphense SP-fractie al weten. De ondernemersraad van de gevangenis zei op de hoogte te zijn van de problemen en werkt hard aan een oplossing.

Dekker meldt dat de bajes aan de Eikenlaan in 2018 63 nieuwe werknemers heeft verwelkomd. Het ziekteverzuim lag in mei op acht procent, en was dus ten opzichte van het vorige jaar met bijna twee procent gedaald. De cijfers kruipen naar het landelijk gemiddelde van 7,7 procent toe. ,,Maar ook dat landelijk gemiddelde is nog steeds zorgelijk hoog. Mijn zorgen zijn nog niet weggenomen." De aanwas van nieuwe werknemers is volgens Van Nispen 'goed nieuws'. ,,Maar ik weet niet of het de problemen wegneemt." 

Op 6 september staat er een Tweede Kamerdebat op de rol over de werkdruk en het ziekteverzuim in gevangenissen in Nederland. 

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.