Volledig scherm
De pony's zien er behoorlijk zielig uit. © Merel Klijzing

Zijn deze bemodderde pony’s zielig of valt het allemaal wel mee?

Vanaf het hek bij de Prinsenschouw in Alphen ziet het er best zielig uit. Maar deze drie pony’s verkeren, behalve dat ze nogal onder de modder zitten, niet in nood.

Het landje waarop de pony’s lopen, ligt ingeklemd tussen tuincentrum De Bosrand en autodealer Van Ekris op de hoek Prinsenschouw-Zwanendrift. Pal aan de weg oogt het met alle modder, twee neergelegde pallets en een paar kliko’s naast het hek als nogal verwaarloosd. Passanten concluderen dan ook al gauw dat de pony’s vast een zwaar en onverzorgd leven hebben.

‘Geen misstanden’

Schijn bedriegt, zegt Dik Nagtegaal, woordvoerder van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. ,,We krijgen geregeld meldingen over deze pony’s, mede omdat de toegang tot het weiland in het zicht ligt. Met het weer van de laatste tijd is het terrein vooraan modderig en zijn de dieren vies. We hebben geconstateerd dat ze dagelijks hun natje en droogje krijgen en achterin het terrein is het wél droog, zodat ze daar ongehinderd kunnen grazen. De dieren zijn gezond en worden verzorgd en daarmee is er geen aanleiding om in te grijpen.”

Ook de politie en de gemeente stellen dat er geen misstanden zijn rond de drie pony’s. ,,Er zijn een paar klachten bij ons binnengekomen. Wij zijn in gesprek geweest met de eigenaar. Er is door onze dierenpolitie geconstateerd dat hier geen sprake is van verwaarlozing volgens de wet. De dieren krijgen iedere dag te eten en omdat het om  shetlanders gaat, hoeven zij geen beschutting te hebben”, zegt een politiewoordvoerder.

Een gemeentewoordvoerster voegt toe dat het land van een particulier is, die hier maximaal vijf paarden mag houden. Er zijn bij de gemeente geen klachten geweest.