Volledig scherm
Serena Hofman © Hans van Kralingen/ANP

Zitting om bijna-aanrijding dwingt verdachte tot kort verblijf in Roelofarendsveen

Al ruim een uur wacht een zestiger in tweedcolbert op de gang van de Haagse rechtbank. Af en toe kijkt hij op zijn tablet.

Boefjes
De zware jongens halen de voorpagina’s, de boefjes niet. Serena Hofman doet elke week verslag van een doodnormale rechtszaak in het Groene Hart.

,,Het is hier wel een zooitje, he", constateert de man op deftige toon. ,,Laat uw zitting ook op zich wachten", vraagt hij de verslaggever. Als het antwoord luidt dat we allebei voor dezelfde rechtszaak komen, maar wel 'in een andere hoedanigheid', steekt hij van wal. ,,Mooi, ik heb de pers gehaald.”

Bijna twee jaar geleden, op 6 december 2017, stuit hij 's avonds op een wegafsluiting in Woerdense Verlaat. ,,Terwijl ik wacht, zie ik mensen keren. Ze scheurden weg via een parallelweg. Dat wilde ik hen even vertellen", legt hij uit.

Wat er vervolgens gebeurt, wordt niet helemaal duidelijk. De zestiger eindigt in ieder geval met een proces-verbaal. Volgens drie getuigen rijdt hij met hoge snelheid in op één van de verkeersregelaars.

,,Ik heb dat niet gedaan. Het is goed mogelijk dat zij het zich anders herinneren", zegt hij verbolgen. ,,Ik ben al eens bij de rechter geweest, maar ik heb nooit meer iets gehoord. Misschien is het te ingewikkeld, dacht ik nog. Maar nu ben ik alsnog opgeroepen."

Pied-à-terre

Quote

Vanavond ga ik met vriendjes naar het theater. Ik hoop dat het niet nog meer uitloopt

Verdachte

En daarom is hij overgevlogen vanuit Italië waar hij naartoe emigreerde na een medische carrière. ,,Ik heb slechts nog een pied-à-terre in Roelofarendsveen", zegt hij. ,,Vanavond ga ik met vriendjes naar het theater. Ik hoop dat het niet nog meer uitloopt." Dan roept de bode zijn naam: de zitting begint.

,,Ik maak me zorgen om de voortgang", begint de politierechter. ,,Er zijn geen getuigen gehoord, zoals de vorige rechter met u afsprak.”

,,Zij heeft mij het dossier beloofd, maar ik heb niets gekregen", zegt de verdachte vlug. ,,Ik dacht: ik krijg die papieren en dan ga ik vriendjes bellen om te vragen welke advocaat ik moet hebben."

Diarree

,,Dat heeft u dan verkeerd begrepen", zegt de rechter geduldig, maar streng. ,,U zou een advocaat zoeken. Dat was de afspraak. Die kan namens u het dossier opvragen bij de rechtbank. En getuigen horen."

Quote

Ik moet er niet aan denken dat het weer niet doorgaat. Dat ik opnieuw met hartklop­pin­gen en diarree zit

Verdachte

,,Mevrouw", begint de inmiddels wanhopige verdachte. ,,Ik ben totaal naïef op dit gebied. Ik moet er niet aan denken dat het weer niet doorgaat. Dat ik opnieuw met hartkloppingen en diarree zit." Hij slaat zijn handen voor zijn gezicht. ,,Ik wil dit afhandelen.”

,,Ik ga dat niet doen zo", besluit de politierechter. ,,De vorige rechter zei tot een veroordeling te kunnen komen op basis van de drie getuigen. U moet een advocaat zoeken", zegt ze ferm. ,,En wel binnen een maand.”

Dan verandert de toon van de verdachte. ,,Nee, zo wil ik inderdaad niet doorgaan. Maar het is anders opgeschreven dan mevrouw de rechter mij informeel heeft verteld. Notuleert u dat", vraagt hij scherp aan de griffier. ,,En hoe zit het met alle kosten?"

De rechter: ,,Ik breng u in herinnering dat u de verdachte bent. En u kunt hier niets declareren. Wij horen nog wie uw advocaat is. Vergeet uw jas niet voor u weggaat."

De verontwaardigde verdachte vertrekt. ,,Pffff", laat de officier zich ontvallen als de deur dichtvalt. ,,Wat zonde van de tijd."

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195