Volledig scherm
PREMIUM
De uit Syrië afkomstige Mazen en Nadin Jarouj met hun zonen Mikhaeil en Marsil en dochter Nada. © Marnix Schmidt

Zo hebben vluchtelingen Nadin, Mazen, Kiflay en Fiyori hun vlucht ervaren

Dag van de Vluchteling. De Oudshoornse Kerk in Alphen staat dit weekend stil bij de asielzoekers. Hoe hebben zij hun vlucht ervaren en hoe was de opvang?

Quote

Ik wist niet wat ik moest doen. Ik wist ook niet of mijn vrouw veilig was

Kiflay Tesfamariam

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Vluchteling, vandaag, sprak de krant met twee gezinnen, die hun draai in het Groene Hart hebben gevonden. Het gaat om de Montfoortse Nadin Jarouj met echtgenoot Mazen Jarouj, zonen Mikhaeil en Marsil en dochter Nada uit Syrië en om de Goudse Kiflay Tesfamariam (32) en zijn 26-jarige echtgenote Fiyori met hun zes maanden oude zoontje Selihom uit Eritea.

De 38-jarige Nadin Jarouj is inmiddels een kleine vier jaar in Nederland. Ze spreekt redelijk goed Nederlands. Ze vluchtte als vrouw alleen zonder kinderen en zonder echtgenoot vanuit het door oorlog geteisterde Syrië, via Libanon, Turkije en Griekenland naar Nederland. Het was een tocht om nooit te vergeten. ,,Ik ben met de boot van Turkije naar Griekenland gereisd. We zaten er met 53 mensen in. Het duurde een week.'' Nadin betaalde ruim 3000 euro voor haar vlucht.