Volledig scherm
PREMIUM
Zwembad de Aarweide in Nieuwveen heeft een riothermie-installatie zoals in Wezep. © Vakfoto Van Der Beek

Zo houden wij in het Groene Hart straks warm zonder gas

ALTERNATIEVE ENERGIEWaar bakken wij straks ons eitje op als het gasfornuis de keuken uit is, en houden wij het nog behaaglijk warm? Gas en steenkool zijn echt uit de tijd, die verzieken het milieu. Zonnepanelen en windmolens kennen we wel. Alternatieven in het Groene Hart doemen op: warmte komt uit de diepte, van afvalwater of van biogas.

Aquathermie

In de Alphense wijk Planetenbuurt werkt men aan een bijzonder project. De wijk wordt straks misschien verwarmd met behulp van oppervlaktewater dat nu door de Oude Rijn en in de Zegerplas stroomt.

Hoe dat werkt? Via een natuurkundig proces kan warm en koud water uit meren of rivieren worden omgezet in warmte of koude.

Dit heet aquathermie. Er wordt gebruik gemaakt van een warmte-koudeopslag. Via een warmtepomp kunnen in de winterse maanden gebouwen en woningen worden verwarmd. In de warmere seizoenen kunnen gebouwen juist weer duurzaam worden gekoeld met koud water.

Het Alrijne, verpleeghuis Oudshoorn, ouderenflat Driehoorne en de nieuwe school van het Scala College zijn enthousiast. Ook Woonforte doet mee, zodat de hele wijk straks op warmte uit oppervlaktewater kan draaien.

(tekst gaat verder na illustratie)

Volledig scherm
Warmte opwekken uit het Wijchens Meer: zo werkt dat. © Infographic Marcel Kusters

Biogas en zonne-energie

De Goudse olie- en vettenfabrikant Croda werkt ook aan energiebesparing en hergebruik van grondstoffen. Een lopend project is het omzetten van het bijproduct glycerine in biogas. Het moet uiteindelijk een energiebesparing van 25 procent opleveren.

Op een van de daken van Croda staan bovendien 670 zonnepanelen. Deze zijn van Energie Corporatie Goudse Panelen en die levert sinds deze week stroom aan het elektriciteitsnet. Op het dak staan 670 panelen. Particulieren uit de omgeving van de fabriek konden hiervoor inschrijven.

Sinaasappelschillen, brandnetels, paprika’s of gewoon koeienmest: de Alphense melkveehouder Jan van Dorp (Ekodorp) zet het al jaren om in biogas. Met zijn biogasinstallatie (een grote ton) vergist hij het natuurlijk afbreekbare afval en wekt op die manier energie op. Door zijn installatie kan hij al jaren zo’n duizend huishoudens van stroom voorzien. Er is echter niet genoeg afval om overal in het land op biogas over te stappen.

(tekst gaat verder na foto)

Volledig scherm
Melkveehouder Jan van Dorp exploiteert een biogasinstallatie aan de J.C. Hoogendoornlaan net buiten Alphen aan den Rijn. © Martin Sharrott