De 1,5 metersamenleving in het Groene Hart: linksboven sportschoolhouder Noura el Ayachi, rechtsboven kapper Gilbert Lefeber, linksonder de voetbaljeugd van Sportlust '46, rechtsonder een medewerker van de NS plakt stickers.
Volledig scherm
De 1,5 metersamenleving in het Groene Hart: linksboven sportschoolhouder Noura el Ayachi, rechtsboven kapper Gilbert Lefeber, linksonder de voetbaljeugd van Sportlust '46, rechtsonder een medewerker van de NS plakt stickers. © Stephan Tellier/Merel Klijzing/Marnix Schmidt/ANP

Zó kruipt het Groene Hart langzaam maar zeker uit de lockdown, de 1,5 metersamenleving in

De basisscholen zijn weer open, op de sportvelden rolt de bal en vanaf 1 juni kunnen we weer het terras op. Langzaamaan kruipt het Groene Hart uit de intelligente lockdown, máár wel onder strenge voorwaarden en met nieuwe regels die de 1,5 metersamenleving met zich meebrengt. Hoe gaan de verschillende sectoren hiermee om? Een overzicht!

Basisscholen

Na weken van thuisonderwijs openden de basisscholen op maandag 11 mei hun deuren. In aanloop naar de heropening liet basisschool De Regenboog uit Woerden aan ons zien hoe zij dat aanpakken. 

Ouders mogen niet naar binnen, op het schoolplein zijn vakken gemaakt waar de kinderen per klas zich moeten verzamelen voordat ze naar binnen mogen en ook ín de school zijn looplijnen en stavakken gemarkeerd. Ook mogen jarigen geen traktaties meer meenemen, evenals speelgoed. Kinderen moeten bovendien zoveel mogelijk te voet of met de fiets naar school gebracht worden.

Onze verslaggever Annemiek Brandiet is zelf moeder van twee schoolgaande kinderen en was opgelucht dat de scholen weer opengingen. In dit verhaal vertelt zij haar ervaring met het thuisonderwijs. ‘Precies twee dagen hielden we het vol om de ‘schoolwerkdag’ te beginnen in de kring. Al snel liep alles door elkaar.’

Basisschool De Regenboog in Woerden is klaar om de leerlingen te ontvangen.
Volledig scherm
Basisschool De Regenboog in Woerden is klaar om de leerlingen te ontvangen. © Marlies Wessels

Middelbare scholen

De middelbare scholen mogen vanaf 2 juni weer leerlingen en leraren ontvangen, uiteraard met nieuwe regels. Looproutes door de school, kleinere klassen en pauze houden in het lokaal worden het ‘nieuwe normaal’.

Voor alle scholen geldt in ieder geval dat ze gaan werken met kleinere klassen om de anderhalve meter afstand te bewaren. Op het Minkema College, Kalsbeek College, Futura College en Veenlanden College in Woerden is per dag een derde tot de helft van de leerlingen aanwezig. 

In de klaslokalen van het Veenlanden en het Minkema zitten straks maximaal tien leerlingen. Het Kalsbeek houdt twaalf werkplekken per klas aan. 

Alle scholen zijn het erover eens dat deze laatste weken voor de zomervakantie vooral draaien om het contact met elkaar. ,,Dat vinden we nu belangrijker dan een jacht op cijfers”, zegt een woordvoerster van het Minkema College.

Lees hier meer hoe de middelbare scholen zich voorbereiden op de heropening.

Sportverenigingen

Na weken binnen zitten en hooguit op straat spelen met kinderen uit de buurt, mocht de jeugd op woensdag 29 april weer de sportvelden bestormen.

Bij Sportlust’46 in Woerden beten de jeugdvoetballertjes tussen de 5 en 7 jaar het spits af, gevolgd door de jeugd tot 12 jaar. De regels: maximaal tien minuten van tevoren aanwezig, ouders zijn niet welkom op het sportcomplex, omkleden en douchen moet thuis en na afloop moeten de kinderen gelijk naar huis.

In Gouda bewaken ze de coronaregels met militaire precisie bij de Goudse Mixed Hockey Club. ,,De ouders en kinderen zijn zorgvuldig geïnstrueerd, net als onze trainers en supervisors. We hebben heel veel maatregelen getroffen. Er zijn verplichte loop- en fietsroutes, materialen moeten gedesinfecteerd worden, afstanden aangehouden en iedereen moet exact op tijd het veld op en er weer af.”

Voor de leeftijdscategorie vanaf 13 jaar geldt de verplichte 1,5 meter wel. En dat is dan ook een van de voornaamste redenen waarom de jeugd vanaf 16 jaar van Alphense Boys grotendeels de trainingen de komende weken links laat liggen, legt Michel Persoon uit. Hij is hoofdleider van jongens onder 19 jaar bij de Alphense voetbalclub. ,,Deze gasten willen gewoon voetballen en er lekker ingaan als het moet. Dat kan niet. Voor hen is het seizoen al voorbij.”

Turnverenigingen en dansscholen mogen nog geen leden binnen ontvangen. In Oudewater trommelden turnvereniging Turn2gether en dansschool Max Dance hun leden op om op de parkeerplaats de lessen te volgen.

De jeugd mag weer sporten! Linksboven: de jeugd van Sportlust '46 in Woerden. Rechtsboven: turnvereniging Turn2gether. Linksonder: Mixed Hockey Club in Gouda. Rechtsonder: De voetbalmeiden van ARC.
Volledig scherm
De jeugd mag weer sporten! Linksboven: de jeugd van Sportlust '46 in Woerden. Rechtsboven: turnvereniging Turn2gether. Linksonder: Mixed Hockey Club in Gouda. Rechtsonder: De voetbalmeiden van ARC. © Marnix Schmidt/Stephan Tellier/Pim Mul/Merel Klijzing

Sportscholen

De sportscholen worden vooralsnog overgeslagen door de regering als het aankomt op versoepeling van de coronamaatregelen. Zij mogen vanaf 1 september pas de deuren weer openen.

Dat duurt veel te lang, vindt Noura el Ayachi (41) van sportschool Nippon The Healthclub in Schoonhoven. Zij heeft de sportschool naar eigen zeggen ‘coronaproof’ en wil op 1 juni gewoon open. ,,Ja, dan riskeren we een boete, maar onze grootste boete hebben we al gehad, toen we woensdagavond bij de persconferentie hoorden dat we tot september dicht zouden moeten blijven.”

El Ayachi kreeg veel bijval van collega sportschoolhouders nadat ze haar verhaal deed bij in deze krant en bij Op1Lees hier meer over hoe El Ayachi haar sportschool coronaproof heeft gemaakt.

Directeur Noura el Ayachi van Nippon the Healthclub in Schoonhoven heeft haar sportschool coronaproof ingericht, maar mag pas vanaf 1 september open.
Volledig scherm
Directeur Noura el Ayachi van Nippon the Healthclub in Schoonhoven heeft haar sportschool coronaproof ingericht, maar mag pas vanaf 1 september open. © Stephan Tellier

Openbaar vervoer

Vanaf 1 juni rijdt de NS weer volgens de ‘normale’ dienstregeling. Omdat het in een trein vrijwel onmogelijk is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden, is het dragen van een (niet-medisch) mondkapje verplicht. Met stickers wordt aangegeven waar je wel en niet mag zitten. Ook in de stationshallen en op de perrons staan aanwijzingen wat wel en niet mag.

Onze verslaggever Marc van Velzen nam alvast de proef op de som en ging met de trein van Gouda naar Alphen om het ‘nieuwe reizen’ uit te proberen. Lees hier zijn verhaal!

Een monteur van de NS plakt stickers in een trein, die aangeven op welke stoelen wel of niet mag worden gezeten.
Volledig scherm
Een monteur van de NS plakt stickers in een trein, die aangeven op welke stoelen wel of niet mag worden gezeten. © ANP

Terrassen/horeca

Op zondag 15 maart klonk het bevel: alle horecazaken moeten per direct sluiten. Voor terrasjesland Nederland was dat een bittere pil, zeker gezien de zéér zonnige maanden maart, april en mei. Maar er is licht aan het einde van de tunnel, want vanaf 1 juni 12.00 uur mogen de terrassen en cafés onder zeer strenge voorwaarden weer open.

Concreet betekent dat grotere terrassen, letterlijk. Op het Kerkplein in Woerden, het Rijn- en Thorbeckeplein in Alphen en de Markt in Gouda zijn horecaondernemers in aanloop naar 1 juni al aan het experimenteren geslagen met terrasopstellingen om zodoende de 1,5 meterregel te bewaren én zoveel mogelijk klanten te kunnen ontvangen. Ondernemers in de Alphense Julianastraat hebben samen één plan ingediend bij de gemeente voor meer terrasruimte.

In de tussentijd hebben veel koffietenten zich in leven gehouden door over te gaan op coffee to go. Zo is de kleinste koffiebar van Alphen, Funky Pete in de Hooftstraat, tijdelijk omgedoopt tot de ‘One-Point-Five To Go Espressobar’. 

Veel restaurants stapten over op thuisbezorgen. Ter vervanging van onze recensierubriek De Gouden Pollepel, lieten onze verslaggevers elke week een diner van een restaurant thuisbezorgen om te recenseren. Café Het Rechthuis uit Mijdrecht pakt het anders aan: zij komen met een foodtruck naar je toe om een biefstukje voor je te bakken. 

Het Smaakhuis in Moordrecht verbouwde de hele tent. ,,Ik wil laten zien dat het wel degelijk kan, een horecazaak openhouden ondanks de anderhalve meter afstand die er tussen gasten en personeel moet zijn”, zegt eigenaar Willem de Jong.

Linksboven: experimenteren met de terrasopstelling op de Markt in Gouda. Rechtsboven: Café het Rechthuis on Tour. Linksonder: Restaurant 't Raadhuys bezorgt eten thuis. Rechtsonder: De kleinste koffiezaak van Alphen doet aan coffee to go.
Volledig scherm
Linksboven: experimenteren met de terrasopstelling op de Markt in Gouda. Rechtsboven: Café het Rechthuis on Tour. Linksonder: Restaurant 't Raadhuys bezorgt eten thuis. Rechtsonder: De kleinste koffiezaak van Alphen doet aan coffee to go. © Pim Mul/Marlies Wessels/Frank de Roo/Josh Walet

Kappers

De coronacoupe, een veelgehoorde term nadat de kappers al weken gesloten waren. Toch maar de tondeuse eroverheen halen, zoals deze mensen deden? De opluchting was dan ook groot toen op maandag 11 mei de kapsalons weer open mochten. Uiteraard wel met de nodige aanpassingen in de kapperszaak. 

Voor Daniëlle Noorlander van Hizi Hair uit Woerden was het de eerste dag wel even wennen om niet de jas aan te pakken van een klant. ,,Dat voelt wel gek, hoor. Ik ben zo gewend om dat voor iemand te doen. Maar ik ben allang blij dat we weer open mogen.”

De bekende Alphense kapper Gilbert Lefeber had ’s ochtends kriebels in zijn buik, onderweg naar zijn kapperszaak in het centrum. Na een uurtje voelt hij zich al stukken beter, zegt Lefeber. ,,Superfijn om weer de handen in het haar te hebben. Natuurlijk is het anders werken met alle hygiëne maatregelen die we nemen, maar het went heel snel. Het voelt bijna alweer normaal.”

Voor Apelyan (46) van de Goudse kapsalon Symfonie was het flink wennen in het begin. Niet alleen omdat er een achterstand van zeven weken moet worden weggewerkt, maar ook vanwege de anderhalve meter afstand en alle hygiënische voorschriften. Ook sprak Apelyan met zijn kapsters af dat er minder gekletst mag worden met de klanten. 

Linksboven: kapsalon Jack Styles in Gouda. Rechtsboven: kapper Gilbert Lefeber uit Alphen. Linksonder: kapsalon Hizi Hair uit Woerden. Rechtsonder: kapsalon Symfonie uit Gouda.
Volledig scherm
Linksboven: kapsalon Jack Styles in Gouda. Rechtsboven: kapper Gilbert Lefeber uit Alphen. Linksonder: kapsalon Hizi Hair uit Woerden. Rechtsonder: kapsalon Symfonie uit Gouda. © ANP/Merel Klijzing/Marnix Schmidt/Pim Mul

Zwembaden

Net als de kappers mochten zwembaden op maandag 11 mei weer open. Maar hoe maak je een zwembad coronaproof? Het personeel van zwembad De Zuidplas in Moordrecht is daar wekenlang mee bezig geweest

Verplichte loop- én zwemrichtingen en in badkleding naar het zwembad toe. Het zwembad richt zich om te beginnen op de zwemlessen voor de jeugd en banen-zwemmen voor volwassenen. Dus voorlopig nog geen recreatief zwemmen ,,Dat wordt te ingewikkeld met de anderhalve meterregel. Iedereen beweegt dan alle kanten op.”

Het Batensteinbad in Woerden is een week later opengegaan, en wel om een even bijzondere als hilarische reden: het water was nog te koud. ,,Het was rond de 21 à 22 graden, maar het moet naar 28 graden en we kunnen maar één graad per dag opwarmen, want anders laten de tegels los.”

Lees hier meer over hoe zwembaden zich voorbereidden op de heropening.

In Zwembad De Zuidplas worden maatregelen genomen.
Volledig scherm
In Zwembad De Zuidplas worden maatregelen genomen. © Pim Mul

Musea/uitjes

Museum Gouda
In Museum Gouda zijn de voorbereidingen voor 1 juni in volle gang. Kaarten moet je online bestellen en Museum Gouda heeft straks eenrichtingsverkeer, stickers op de vloer die u vragen afstand te houden en een maximum aantal bezoekers per zaal. De openingstijden zijn de eerste weken of maanden waarschijnlijk korter dan voorheen: van 11.00 tot 15.00 uur.

 ,,We beginnen voorzichtig om te zorgen dat we niet tegen problemen oplopen. Bovendien valt een gedeelte van de mensen die we nodig hebben, onze gastvrouwen en gastheren, in de risicogroep. Die zijn 70-plus. In het protocol opgesteld door de museumvereniging wordt ons ontraden deze mensen in te zetten. Dat vind ik lastig. Veel van deze mensen vragen me juist wanneer ze weer aan de slag mogen. Dus we laten dat graag aan de mensen zelf over”, zegt museumdirecteur Marc de Beyer. Lees hier meer.

Heksenwaag
Ook bij De Heksenwaag in Oudewater zijn ze klaar voor de heropening.  ,,We zijn al vrij snel na aankondiging van de coronamaatregelen in maart als bestuur bij elkaar gekomen om te kijken wat we kunnen doen. Want we wisten, ooit gaan we weer open, maar anders. Dus nu komt er plexiglas voor de kassa, komen er stickers op de grond, borden met instructies en pompjes. Dat zijn ook al extra uitgaven”, zegt directeur Marieke Lejeune.

,,We denken aan tijdsloten van een kwartier en bezoekers krijgen bij ons een maximale bezoektijd van drie kwartier. Zo voorkomen we dat er te veel mensen tegelijk binnen zijn. Drie kwartier is voor ons museum ook een prima tijd.” Lees hier meer.

Cheese Experience
Een nieuw uitje in het Groene Hart is de Cheese Experience in Gouda. Deze zou eigenlijk in maart opengaan, maar de corona-uitbraak gooide roet in het eten. ,,We gaan voorlopig open van 10.00 tot 17.00 uur en zo snel als het mag. De eerste weken kijken we wat er gebeurt qua belangstelling”, zegt woordvoerder Femke van Munster.

De horeca binnen blijft nog even dicht, wel krijgt de Cheese Experience een terras buiten. Bezoekers krijgen de eerste tijd een korting op de entreeprijs en betalen straks rond de 12,50 euro. Lees hier meer.

Archeon
Museumpark Archeon opende met Hemelvaart de deuren weer voor het eerst sinds de coronacrisis. Alle bezoekers, dus ook houders van een Museumjaarkaart, moeten vooraf reserveren. Om voldoende afstand te houden wordt gestart met 30 procent van de maximale bezoekerscapaciteit, die in tijdsblokken naar binnen mogen. 

Er is één vaste aangegeven route door het park. Alle gebouwen, boerderijen en huizen hebben gescheiden in- en uitgangen. De activiteiten en shows, zoals het gladiatorengevecht in de arena, gaan door en zijn allemaal ruimer opgezet. Lees hier meer.

Linksboven: Museumpark Archeon. Rechtsboven: Cheese Experience. Linksonder: Museum Gouda. Rechtsonder: de Heksenwaag.
Volledig scherm
Linksboven: Museumpark Archeon. Rechtsboven: Cheese Experience. Linksonder: Museum Gouda. Rechtsonder: de Heksenwaag. © Peter Franken/Sandra Zeilstra/Pim Mul/Rianne den Balvert

Bioscoop/theater

Cinema Gouda opent met een maximum van 30 mensen per filmzaal. Het filmaanbod bestaat in de eerste maand uit een combinatie van oude films en nieuw aanbod. Als het coronavirus onder controle blijft, geldt op 1 juli een maximum van 100 mensen per filmzaal. Lees hier meer.

De Goudse Schouwburg wil vanaf 1 juli open. De eerste maand zijn er in de grote zaal voornamelijk theatervoorstellingen te zien die oorspronkelijk gepland stonden voor de kleine zaal. In de kleine zaal komt nieuwe programmering. De schouwburg biedt speciale horecapakketten aan die mee de zaal in mogen. Het theatercafé is na afloop van de voorstelling op reservering geopend.

,,Theaterbezoekers kunnen zich laten verrassen door ander aanbod in een andere setting. Zo zijn er toneel-op-toneel voorstellingen en voorstellingen in café of clubsetting. Uiteraard met een maximum van 100 personen per zaal.’’ Lees hier meer.

Markten/supermarkt

Op de Markt in Gouda, een van de drukste plekken in het Groene Hart, zijn door de gemeente borden geplaatst die een verplichte looproute aangeven. Dit om te voorkomen dat mensen tegen elkaar oplopen of op een andere manier te dicht bij elkaar in de buurt komen.

De verplichte looproute op de Markt, geldt alleen als er ook warenmarkt is, op donderdag en zaterdag. ,,Wanneer iedereen netjes rechts blijft en 1,5 meter uit elkaar loopt, ontstaan er twee loopstromen. De borden dienen om de mensen daarop te attenderen’’, laat een woordvoerder weten. Lees hier meer.

Op de warenmarkt in Woerden zijn alle kraampjes weer terug, maar wel met veel meer afstand ertussen. ,,Het was nog een hele puzzel, maar ik ben blij dat het gelukt is”, zegt marktmeester Anja Tamse. Om voldoende afstand te kunnen houden en ruime looproutes te hebben, is een aantal kramen op andere plaatsen komen te staan. Even zoeken dus voor de vaste klanten.

Gewoonlijk staat de laatste kraam, met vis, bij de hoek van de Hogewoerd met de Meulmansweg. ,,Nu hebben we een doorloop gecreëerd richting de bibliotheek. Daar staan kramen en daar ook aan de overkant van de weg, bij De Dukdalf. Door de nieuwe indeling hebben we waar nodig een padbreedte van acht meter kunnen maken.” Lees hier meer.

Bij de Jumbo in Alphen werd begin april al geëxperimenteerd met eenrichtingsverkeer. Onze verslaggever Terence Garnier probeerde deze manier van boodschappen doen uit. Lees hier zijn verhaal.

Linksboven: eenrichtingsverkeer bij de Jumbo in Alphen. Rechtsboven: de warenmarkt in Woerden. Links- en rechtsonder: de Markt in Gouda.
Volledig scherm
Linksboven: eenrichtingsverkeer bij de Jumbo in Alphen. Rechtsboven: de warenmarkt in Woerden. Links- en rechtsonder: de Markt in Gouda. © Josh Walet/Rianne den Balvert/Pim Mul

Campings

Deze zomer zit een strandvakantie aan de Costa del Sol er helaas niet in, dus gaan Nederlanders op pad in eigen land. Het Groene Hart is voor veel vakantiegangers een geliefde bestemming. De campings zijn sinds begin mei weer geopend, met beperkingen.

Het loopt dan ook storm bij de campingwinkels. Bij vakantiewinkel De Vrijbuiter en Outdoor Gouda merken ze dat aan de verschuiving van de verkopen. Het mobiele toiletje is hot, aangezien de sanitaire voorzieningen op campings nog gesloten zijn. 

Bij De Vrijbuiter merken ze dat er de afgelopen weken veel belangstelling voor toiletjes, jerrycans, barbecues en buitenkeukens is. Een paar weken geleden waren juist de relaxstoelen en schoenen in trek.

Outdoor Gouda: ,,Wij hebben het aanbod aangepast aan de thuiskampeerder. We verkopen nu ook de tuinmeubelen voor de camping die je ook thuis goed kunt gebruiken. De verkoop van mobiele toiletten zien we ook toenemen. We verkochten al de vloeistoffen daarvoor, maar we hebben nu ook mobiele toiletjes in het assortiment.” Lees hier meer.

Kamperen in het Groene Hart is hot nu vakanties naar het buitenland voorlopig niet mogelijk zijn.
Volledig scherm
Kamperen in het Groene Hart is hot nu vakanties naar het buitenland voorlopig niet mogelijk zijn. © Frank de Roo/Pim Mul/Rianne den Balvert