Volledig scherm
Zomerspektakel aan het meer 2019 © Josh Walet

Zomerspektakel: een weekend van uitersten

,,Het zijn hele extreme dagen geweest", blikt Yolande van Mil terug op drie dagen Zomerspektakel in Alphen. ,,We zijn echt van het ene uiterste naar het andere gegaan. Ik ben supertrots op wat we hebben neergezet.” De organisatie schat in dat verspreid over drie dagen zo'n vijftigduizend mensen het festival bezochten.

Zondagavond werd het festival aan de Zegerplas in stijl afgesloten: een vol terrein met feestvierende bezoekers. Daar tussen in stonden de bestuursleden, met tranen in hun ogen. ,,Als je al die blije gezichten ziet, dan hou ik het niet droog", reageert Van Mil. 

Het bestuur kreeg deze zevende editie nogal wat voor de kiezen. Al vorige week werden de vele verschillende weerapps continu bekeken. Bestuursleden ontpopten zich haast tot deskundigen. ,,Het weer kun je niet voorspellen. Alles om ons heen werd afgelast. Wij hebben steeds bekeken of het wel of niet kon doorgaan. Konden we de veiligheid garanderen? Was het verantwoord om het terrein te openen? We hadden constant overleg met de hulpdiensten.”

Totale afgelasting

Quote

Dat het dan toch lukt, is wel een hoogtepunt

Stanley de Looze

Zaterdag werd het middagprogramma vrijwel volledig geschrapt. Alleen de obstacle run kon, in aangepaste vorm, doorgaan. De begintijd van het avondprogramma werd steeds een uurtje verder opgeschoven. ,,Dat we het zaterdagavond nog voor elkaar hebben gebokst, dat is echt goud. Je merkt dan dat er echt een team staat. Je bent hier bijna een jaar mee bezig, leeft er naar toe. Het was heel zuur dat we het optreden van Queen Forever moesten afzeggen.”

Zondagochtend werd de kerkdienst goed bezocht en ook 's middags en 's avonds was het druk op het terrein. Na afloop riep de presentator in zijn enthousiasme ‘tot volgend jaar’ naar het publiek. ,,We moeten nog evalueren", houdt Van Mil een slag om de arm. ,,De intentie om er volgend jaar weer te staan, is er zeker", vult Stanley de Looze, voorzitter van het Zomerspektakel aan. 

Ook hij noemt het ‘een weekend van uitersten'. ,,Dit was er zeker eentje die we ons zullen herinneren.” Als hoogtepunt kiest De Looze voor de zaterdagavond. ,,De stress die eraan vooraf ging. We hebben het ook gehad over een totale afgelasting. Dat het dan toch lukt, is wel een hoogtepunt.”

De erepenning, die de organisatie vrijdag uit handen van burgemeester Liesbeth Spies mocht ontvangen, komt volgens De Looze niet alleen het bestuur, maar ook de sponsoren toe. ,,Wij kunnen wel enthousiast zijn, zonder geld is het lastig iets neer te zetten. We hebben veel trouwe sponsoren, dit jaar waren het er meer dan ooit. Zij maken dit mede mogelijk. Deze erepenning is dan ook voor iedereen.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195