Volledig scherm
Jan de Groot, tussen de knipsels in zijn eigen archief. © Peter Franken

'Zonde dat Alphen zijn eeuwfeest niet wil vieren'

Jan de Groot vindt het jammer dat Alphen het honderdjarig bestaan van de gemeente niet viert. Hij doet dat wel met alweer de 34ste kalender.

Sinds zijn dertiende spaart Jan de Groot (67) ansichtkaarten van zijn woonplaats en bewaart hij krantenknipsels die hem interesseren. Logisch gevolg: een kamer vol mappen en boeken. ,,Ik moest op school een spreekbeurt houden. Met een leraar heb ik toen het Alphens museum op de Rijnkade bezocht."

Zo begon de verzamelwoede, inmiddels heeft De Groot welhaast zelf een museum. Van al die ansichtkaarten en foto's van oud-Alphen maakt hij ieder jaar een kalender. Dit jaar alweer de 34ste druk. ,,Ik breng ze rond bij vaste klanten, voor mij is dat een jaarlijkse reünie."

Ouderen

Quote

Ik moest op school een spreek­beurt houden. Met een leraar heb ik toen het Alphens museum op de Rijnkade bezocht

Jan de Groot

De kalender staat dit jaar in het teken van het honderdjarig bestaan van de gemeente Alphen. Er staan bijvoorbeeld de oude wapens op van Aarlanderveen en Oudshoorn. Voornamelijk ouderen ontvangen de kalender. ,,Het zijn er nog zat, al is het wel zo dat steeds minder mensen een kalender gebruiken. Ik laat er nu minder drukken, anders kun je ze weggooien." Voorheen werden er 1.000 gedrukt, nu nog de helft. 

Op zijn werkkamer staan alle knipsels keurig gerangschikt in multomappen. In de witte mappen de stukken over de Hoge Zijde, blauw is voor de Lage Zijde en in de rode mappen zitten alle ansichtkaarten. Een archief als dit vind je nergens, verzekert de Alphenaar. ,,Oud-Alphen is mijn passie. Als mijn vrouw (gemeenteraadslid Ank de Groot, red.) gaat vergaderen, ga ik knippen. Ik ben echt een verzamelaar, de geschiedenis van mijn woonplaats interesseert me."

Hij vindt het zonde dat de gemeente, behalve een tentoonstelling, geen aandacht besteedt aan het honderdjarig bestaan van de gemeente Alphen. ,,Iets kleins, een boekje bijvoorbeeld, was best leuk geweest."