Volledig scherm
Archieffoto. Het op zonne-energie varende Zonneveer brengt voetgangers en fietsers van de Simon van Capelweg in Noorden naar de Hollandse Kade aan de zuidkant van de Nieuwkoopse plas. © Martin Sharrott Fotografie

Zonneveer gaat weer varen

Vanaf Koningsdag tot medio september ligt het Zonneveer aan de Loswal in Noorden, tegenover Café de Klinker, weer klaar om wandelaars, fietsers en rolstoelers over te zetten naar de Hollandse Kade in Woerdense Verlaat en vice versa. 

De veerman van deze op zonne-energie aangedreven veerpont neemt de passagiers mee over De Vliet naar de 'Wije van De Vliet', waar tijdens het broedseizoen veel meeuwen op de aanwezige veenbonken zijn te zien én te horen. Vervolgens gaat de tocht door de Poelkamp met prachtige waterlelievelden, via de steeds smallere vaarwegen richting de Meesloot naar de aanlegsteiger aan de Hollandse Kade. 

De terugvaart voert via een geheel andere route naar Noorden. Vanaf de Meesloot wordt langs het Oudshoornpad richting de Maarten Freeke Wije gevaren. Daar wordt deze binnenplas overgestoken om uiteindelijk de elektroroute te kiezen naar de Loswal in Noorden. Een spannende terugtocht door steeds smaller wordend vaarwater. Dichter bij de natuur kan een mens niet zijn.

Het succes van het Zonneveer blijkt wel uit het jaarlijks steeds groter wordend aantal passagiers. Ruim 2500 maakten vorig jaar de oversteek. Op mooie dagen kan het zo druk zijn dat niet iedereen mee kan. Kom dus tijdig bij de vertrekpunten. Afvaartijden en tarieven zijn te vinden op www.zonneveer.nl.