Volledig scherm
Jonge mantelzorgers suppen in de Breevaart. Palet Welzijn heeft een uitje voor hen georganiseerd. ,,Dit is hún dag.” © Pim Mul

Zorgeloos zomeruitje naar de Reeuwijkse Plassen voor kinderen uit zorggezinnen

Ze zijn gewend om bij te springen of een stapje terug te doen. Jongeren in een gezin waar iemand zorg nodig heeft, zijn op hun manier ook mantelzorger. Gisteren werden ze in het zonnetje gezet.

Bij het sluisje naar de Reeuwijkse Plassen, arriveren ouders met jonge tieners. Behalve uit Gouda zelf komen ze ook uit de regio, zoals Waddinxveen, Bodegraven en Reeuwijk. Op het grasveld bij het sluisje worden sup-planken uitgeladen. Zo’n 20 jonge mantelzorgers met wat vrienden gaan een leuke middag beleven, met stand up paddling, oftewel suppen. Palet Welzijn heeft het uitje georganiseerd.

,,We houden jaarlijks een leuke activiteit voor kinderen uit zorggezinnen”, vertelt Daniëlle Schipper van de welzijnsorganisatie. ,,Vaak gaat het om een van de ouders of een van de kinderen die zorg nodig heeft. Dat heeft ook zijn weerslag op de andere huisgenoten; die helpen mee in het gezin, springen bij of doen juist een stapje terug, omdat een broer of zus veel aandacht nodig heeft.”

Volgens Schipper kan dat een emotionele belasting zijn. ,,Ook komen er vaak veel zorgverleners over de vloer. Kinderen in een zorggezin zijn gewend om steeds rekening te houden met anderen. Bij het zomeruitje zijn ze zelf een keer aan de beurt. Dit is hún dag.”

Quote

Kinderen in een zorggezin zijn gewend om steeds rekening te houden met anderen. Bij het zomeruitje zijn ze zelf een keer aan de beurt.

Daniëlle Schipper

Uit Boskoop is de familie Benschop aanwezig. Esmee (12) en Thijn (15) gaan mee met het uitstapje. Esmee heeft haar broer geholpen, toen die de kampen had met een angststoornis. ,,Het gaat gelukkig weer veel beter met Thijn, hij gaat inmiddels weer naar school”, zegt zijn moeder. Broer en zus kunnen het goed vinden, al hebben ze ook weleens ruzie, zeggen ze erachteraan. ,,Maar meestal is ze een lief zusje”, vindt Thijn. ,,Ze heeft me goed geholpen.” Het suppen lijkt hun superleuk. ,,We hebben er heel veel zin in.”

Ook Ans uit Bodegraven is blij met het uitje, ze heeft haar beste vriendin Thirza meegenomen. De meiden zijn allebei 13 jaar. Moeder Esther, de familie wil liever niet met de achternaam in de krant, vertelt dat er thuis nog een zusje is. Zij heeft door haar beperkingen veel zorg en begeleiding nodig. ,,Ans heeft dat geaccepteerd en doet heel veel zelfstandig”, zegt Esther. ,,Dat is voor haar inmiddels heel normaal, maar natuurlijk toch heel bijzonder hoe ze hiermee omgaat.”

Chillen

Intussen begint de sup-instructie en daarna mag de eerste groep het water op, onder wie de kinderen van Thérèse Offerman uit Gouda: Nika (10) en Senna (12) hebben allebei iemand meegevraagd. ,,Ik heb last van depressies”, vertelt Thérèse. ,,Het gaat nu beter met me. De kinderen weten hoe ze ermee om moeten gaan. Als ik het voel aankomen, helpen ze me door me af te leiden of door iemand voor me te bellen.”

Intussen zijn de tieners aan het dollen op de sup-plank. Even alleen maar plezier maken. De ouders kijken met een glimlach toe. Na het suppen staat er nog zwemmen, chillen en pizza eten op het programma. ,,Een lekker stoer programma”, zegt Daniëlle Schipper. ,,Leuk voor de tienjarigen, maar ook voor de oudere tieners.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit het Groene Hart?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195