Volledig scherm
Het land van de boer waar de man werd gezien. © Politie Kaag en Braassem

Zwaan gevonden in tas: man (61) aangehouden voor stroperij, zwaan maakt het naar omstandigheden goed

In Leimuiden is donderdagavond een 61-jarige man uit Sassenheim aangehouden op verdenking van het stropen van dieren. De man begaf zich laat in de avond zonder toestemming op een perceel van een boer aan de Vriezenweg. In zijn bestelbus troffen agenten een tas aan met daarin een zwaargewonde zwaan.

De boer zag de man ‘s avonds laat samen met een ander persoon over zijn land lopen, waarop hij de politie inschakelde.

In de bus van de 61-jarige man vonden agenten diverse voorwerpen die gebruikt worden bij het stropen van dieren. De politie heeft de bestelbus in beslag genomen. De gewonde zwaan die in een tas werd gevonden is overgedragen aan de dierenambulance. Naar omstandigheden gaat het goed met de zwaan, laat de Alphense dierenambulance weten. De zwaan is daar nog steeds in bewaring. Het dier wordt weer vrijgelaten zodra zijn gezondheid dat toelaat.

Delicatesse

De politie heeft de andere man, waarmee de aangehouden man uit Sassenheim op het land werd gezien, na een zoektocht niet meer aangetroffen.

Dierenambulance Alphen zegt over het stropen van zwanen: ,,Zwanen schijnen veel geld op te brengen. Het verhaal gaat dat in Oostbloklanden de zwanen als delicatesse worden gezien, maar ze schijnen ook verkocht te worden als ‘huisdieren’ voor in privé-vijvers. Zwanendriften mag sinds 01-01-2017 niet meer uitgeoefend worden.''