Volledig scherm
Gert Blom is kok van sterrenrestaurant Amarone in Rotterdam. Hij woont in Zwammerdam. © Frank de Roo

Zwammerdamse sterrenkok neemt Proeflokaal over uit faillissement

Het Amsterdamse Proeflokaal maakt een doorstart. De Zwammerdamse horecaondernemer Gert Blom, bekend van sterrenrestaurant Amarone, heeft de enorme hal op het Stadionplein uit faillissement overgenomen en donderdag heropend.

Blom is in december benaderd door een leverancier van het toen al noodlijdende Proeflokaal, die hem vroeg mee te denken over de toekomst van de zaak. Er is in kaart gebracht wat zoal ontbrak en wat beter kon. En dat is niet veel, is de overtuiging van Blom.

,,Ik blijf erbij dat de vorige eigenaren een waanzinnig bedrijf hebben neergezet. Dat blijft zo heten en zet ik onder hetzelfde concept door. Hier en daar renoveren we wat, maar er komt geen grote restyling. Ik wil het op mijn manier, met de Rotterdamse mentaliteit, exploiteren. Met ruimte voor partijen, bruiloften en geweldig eten.”

Aan de samenwerking die de vorige eigenaren met de gemeente en het ROC van Amsterdam hadden, wil Blom vasthouden.

Raadselachtig

Het blijft raadselachtig waarom het de vorige eigenaren niet gelukt is om van het Proeflokaal een goedlopende zaak te maken. Bij de opening in april 2017 was een theater van gastvrijheid, smaak en educatie beloofd.

Het Proeflokaal ging voetbalclub Swift sponsoren, bood ROC-studenten en opleidingsplek en moest een hotspot worden voor de chique buurt. Na anderhalf jaar sloot de tent. Een oud-werknemer die niet bij naam genoemd wil worden, zegt dat het Proeflokaal in zijn ogen al sinds de opening in april 2017 achter de feiten aanliep.

Peter Klok en het echtpaar Jan en Renata Semeins, de vorige eigenaren, zijn sinds de aankondiging van het faillissement van hun Amsterdam Hospitality BV II onbereikbaar. Blom weigert desgevraagd te speculeren over het lot van zijn voorgangers. ,,Ik laat me niet uit over het verleden, dat zijn mijn zaken niet. Ik zet er met mijn team nu weer de schouders onder.”

Hoge schulden

In januari sprak de rechtbank het faillissement van Amsterdam Hospitality Company (AHC) en International Hospitality Corporation (IHC) uit. Die twee BV’s stonden ook op naam van Klok en Semeins en werden onder meer gebruikt voor de exploitatie van restaurant Stedelijk. In het gecombineerde faillissementsverslag kwam curator Chris Jager uit op een schuldenlast van ruim 759.000 euro, waarvan meer dan de helft voor de fiscus.

759.000

De schuldenlast van restaurant Stedelijk, dat ook in bezit was van de vorige eigenaren van het Proeflokaal. De schuld van Proeflokaal komt daar nog bij.

AHC leed in 2017 een verlies van meer dan 735.000 euro, IHC verloor dat boekjaar ruim een miljoen euro. Jager verzekert dat de schulden van het Proeflokaal substantieel zijn. Nog hoger dan bij het vorige faillissement. Voor het personeel van het Amsterdamse Proeflokaal, dat 25 mensen in vaste dienst had, is de onzekerheid voorbij.

Na twee weken thuis zijn ze sinds donderdag weer aan het werk, onder de nieuwe eigenaar Blom. ,,Ik wil er weer een frisse zaak van maken, waar gasten blij van worden. Met mensen die lachend staan te werken.” Wie op 14 februari bij het Amsterdamse Proeflokaal komt dineren, krijgt van Blom een glas bubbels.