Volledig scherm
Het pleintje op de hoek van de Utrechtseweg en de Appelweg wordt groen. © AD

1600 vierkante meter steen maakt plaats voor groen in Amersfoort

Zo'n 1600 vierkante meter aan stenen in Hooglanderveen, Nieuwland, Bergkwartier en Soesterkwartier gaan er uit en maken plaats voor vaste planten, heesters of gras. De gemeente koos 25 projecten uit 166 ideeën die bewoners indienden voor Steenbreek Openbare Ruimte, onderdeel van de Groenvisie die in 2016 door de gemeente is opgesteld.

Dertien kleinere initiatieven worden in het regulier gemeentelijk groenonderhoud opgenomen en kunnen binnenkort starten. Twaalf grotere projecten worden uitgewerkt en afgestemd met omwonenden. Het gaat om:

Hooglanderveen: pleintje Van Tuylstraat tegenover de Sint Jozefkerk; rondom de bomen en stoep ter hoogte van Amendijk 9-29.

- Nieuwland: rondje op het einde van de straat aan de Watermunt; delen van de kruising Groene schaap/Poortersdreef; omgeving Kikkerbeet in de bocht met fietsbrug naar Libelle; Brinkenpad bij het begin van de fietsbrug

- Bergkwartier: pleintje op de kruising Appelweg/Utrechtseweg; pleintje Utrechtseweg/hoek Bergstraat/Vlasakkerweg

- Soesterkwartier: middenberm tussen vrij liggend fietspad langs begraafplaats NZ en rijbaan Noorderwierweg; pleintje op de kruising Noorderwierweg/Puntenburgerlaan; doorsteek wandel-/fietspad Chrysantstraat/Goudsbloemstraat; stoep Puntenburgerlaan nummer 10-14.

Komend voorjaar nodigt de gemeente inwoners van een aantal andere wijken uit om hun vergroeningskansen in te dienen.

De gemeente wil de openbare ruimte de komende jaren vergroenen. Het project Steenbreek Openbare Ruimte vervangt tegels en verharde oppervlakken voor groen. Dit moet zorgen voor een betere ‘sponswerking’ voor het opvangen van hevige regenbuien, maar ook meer verkoeling geven tijdens hitte en het is een betere leefomgeving voor plant, dier en mens.

Andere projecten binnen het programma zijn de herinrichtingsprojecten (zoals de Boldershof en de Zonnehof), de herplant van 4000 bomen, het vergroenen van schoolpleinen, de aanleg van geveltuinen in de binnenstad en het uitbreiden van kruidenrijk bermbeheer. Meer groen moet bijdragen aan de biodiversiteit, recreatie en aanpassing van de stad op het veranderende klimaat.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort