Volledig scherm
Kasteel Stoutenburg wordt vanaf september grondig verbouwd. © AD

24 appartementen voor ouderen in Kasteel Stoutenburg

Kasteel Stoutenburg krijgt een nieuwe bestemming. Het monumentale herenhuis uit 1888 aan de Stoutenburgerlaan wordt omgebouwd tot een zorginstelling met 24 appartementen voor ouderen met dementie.

Kasteel Stoutenburg is gekocht door de particuliere zorgaanbieder Wonen bij September. Na de zomer gaat de verbouwing van het monumentale gebouw van start. Het kasteel krijgt een woonkeuken, meerdere woonkamers en er komen 24 appartementen voor de nieuwe bewoners. In december 2020 moet het zogeheten woonhuis voor ouderen met dementie opengaan. De appartementen worden straks aangeboden vanaf 1950 euro per maand.

Omwonenden van Kasteel Stoutenburg werden twee weken geleden geïnformeerd over de komst van de zorginstelling tijdens een informatiebijeenkomst. Volgens woordvoerder Cindy van Veen van Wonen bij September is een woonplek voor ouderen de ideale nieuwe bestemming voor het kasteel. ,,De maatschappelijke rol van Kasteel Stoutenburg blijft behouden. Bovendien is het voor ouderen een fijne plek om te wonen. De omgeving van het landgoed is rustig en prettig om te wandelen.’’

Franciscanen

Het Utrechts Landschap zette Kasteel Stoutenburg in de verkoop, nadat in oktober 2017 leden van het Franciscaner Milieuproject gedwongen moesten vertrekken. Dat was het directe gevolg van een slepend huurconflict.

Het Utrechts Landschap verhoogde de huur drastisch, waardoor de Franciscanen het kasteel niet meer konden betalen. De zaak belandde bij de rechter, maar die besliste in het voordeel van Het Utrechts Landschap. De religieus-ecologische communiteit vertrok daarom na 27 jaar uit Kasteel Stoutenburg. Vervolgens mislukte een doorstart van het Fransiscaner Milieuproject in het Brabantse Sint Agatha.

De nieuwe eigenaar opende de afgelopen jaren in hoog tempo nieuwe particuliere wooninstellingen in het hele land. De aankoop van Kasteel Stoutenburg past in deze lijn. ,,Er is veel vraag naar dit soort woonvoorzieningen. De informatiebijeenkomst in Leusden onlangs trok dan ook niet alleen omwonenden, maar ook mensen die er straks graag zouden willen wonen of werken”, aldus Van Veen. 

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort