Exclusief

Het beste van het AD

In PREMIUM vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
PREMIUM
Marcel van de Bent: ,,Stationsgebouwen refereren voor veel mensen aan hun jeugd of de lokale historie.’’ © Saskia Berdenis van Berlekom

3D-printer maakt replica van stations Kippenlijn betaalbaar

schaalmodelBarnevelder Marcel van de Bent, eigenaar van modeltreinenzaak Bentink Modelspoor, brengt op schaal nagebouwde treinstations van de Kippenlijn op de markt. Dankzij een 3D-printer is dat eindelijk betaalbaar.

Quote

Ik wil kennis over de geschiede­nis van dit bijzondere tracé helpen overbren­gen

Marcel van de Bent (35)

Marcel van de Bent (35) toont met gepaste trots een foto van het op schaal nagebouwde station Voorthuizen, een karakteristieke bakstenen gebouw uit 1902. 
Het is het eerste stationsgebouw, in een achttiendelige reeks, die hij momenteel laat ontwikkelen. De stations van Nijkerk, Barneveld, Lunteren en Ede komen er nog aan.
Net als de bijbehorende toiletgebouwen, stationschefswoningen en locomotiefloodsen.

De Kippenlijn, tegenwoordig Valleilijn geheten, is een van de weinige lokale spoorverbindingen in Nederland. Het tracé leidt langs enkele markante stationsgebouwen van ruim een eeuw oud. De Kippenlijn liep tussen 1903 en 1937 van Ede naar Nijkerk. Sindsdien leidt het spoor van Ede naar Amersfoort en kwam er een extra spoor tussen Amersfoort en Apeldoorn.

Schaalmodellen

Van de Bent, die in Apeldoorn een modeltreinenzaak heeft, is de eerste in Nederland die schaalmodellen van de stationsgebouwen van de Kippenlijn gaat verkopen.

Hij laat de bouwpakketten maken door 3Dscaleworks, een bedrijf uit Koog aan de Zaan, dat de onderdelen van de stationsgebouwen maakt met hulp van een 3D-printer.

Deze techniek is veel goedkoper dan het gebruikelijke gieten van modeltreinsporen. Daardoor is het mogelijk om een lokaal spoor met een kleine oplage op de markt te brengen.

De nieuwe 3D-techniek geeft Van de Bent dé kans om een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Hij is behalve treinliefhebber ook trouw bezoeker van Evangeliegemeente De Kandelaar die - toevallig, of niet - elke zondag kerkdiensten houdt in het voormalige stationsgebouw van Voorthuizen.

,,Elke week kom ik daar en het is een prachtige ruimte’’, zegt hij. ,,Ik realiseerde me de afgelopen jaren dus regelmatig dat ik er echt een keer iets mee moest doen. Dat wilde ik ook graag, maar jammer genoeg kwam het er nooit van. Nu is de techniek zover dat het eindelijk mogelijk is.’’

Chirurgische precisie

De historische Kippenlijn-stations zijn nagebouwd met chirurgische precisie. ,,Alle oorspronkelijke details kloppen. De modellen zijn gebaseerd op originele bouwtekeningen uit het Utrechts Archief en een reeks foto’s en ansichtkaarten’’, zegt Van de Bent. ,,Ik hoop met het uitbrengen van het Kippenlijn-project bij te dragen aan het overbrengen van kennis over de geschiedenis van dit bijzondere lokale tracé.’’

Vanaf de zomer van 2018 zijn de bouwpakketten - bedoeld voor gevorderden - te koop in de winkel. De voorinschrijving via de bijbehorende website loopt sinds vorige week.

Het leidde tot dusver tot een stortvloed aan enthousiaste reacties. En niet alleen van modeltreinliefhebbers, aldus Van de Bent. ,,Ik had vanochtend nog een meneer aan de telefoon die Barneveldse ansichtkaarten verzamelt. Hij zei: ‘Ik ben geen treinenverzamelaar, maar ik wil alle stationsgebouwen hebben, want ik zie het als een soort 3D-ansichtkaarten’. Zo zie je maar: de stationsgebouwen refereren voor veel mensen aan hun jeugd of de lokale historie.’’

In samenwerking met indebuurt Amersfoort