Volledig scherm
Werkgroeplid Ben Haasdijk. © Bram van de Biezen

700.000 euro voor opknappen van centrum Hoevelaken

De gemeente Nijkerk stelt 700.000 euro beschikbaar voor het opknappen van het centrum van Hoevelaken. Maandagavond 30 september presenteert Platform Centrum Hoevelaken haar plannen in De Klepperman.

Tijdens een drukbezochte bijeenkomst vorig jaar verzamelde het Platform Centrum Hoevelaken ideeën voor het verbeteren en verlevendigen van het verouderde centrum. Dit resulteerde in een plan voor nieuw plaveisel van de dorpspleinen Brink en Wiekslag, nieuw straatmeubilair, verlichting en groen.

Ook een nieuw verkeersplan maakt deel uit van de plannen. ,,We willen een verkeersluw centrum met een maximum snelheid van 15 kilometer'', licht Ben Haasdijk de plannen toe. Hij maakt deel uit van de werkgroep die de verkeerscirculatie heeft bestudeerd. ,,Helemaal autovrij maken is geen optie, omdat dat een te groot omzetverlies voor de winkeliers zou betekenen. Er komen veel klanten van buiten het dorp.''

Wat hem betreft kan de Westerdorpsstraat tweerichtingsverkeer blijven. ,,Dat heeft een heilzame werking op de snelheid. De dorpels aan beide kanten van de winkelstraat komen verder in de straat te liggen omdat fietsers bij gladheid geregeldg vallen over de schuine stukken in de bochten. Als je deze weg ingrijpend zou willen veranderen, moet de straat open.''

Bij verbreding van de rijbaan zou den de goten aan de zijkanten eruit moeten. Daar liggen echter leidingen voor gas en elektra. Die verplaatsen brengt, afgezet tegen het beschikbare budget van zeven ton, te hoge kosten met zich mee.

Voorrangskruisingen

De werkgroep denkt aan een maximum snelheid van 30 kilometer voor het hele dorp, met uitzondering van de Koninginneweg. Op de Westerdorpsstraat, Oosterdorpsstraat, Kantemarsweg en Stoutenburgerlaan komen voorrangskruisingen voor een goede doorstroming. Voor overige kruispunten heeft het verkeer van rechts voorrang.

Het verkeer dat niet in het centrum hoeft te zijn, wordt gestimuleerd om gebruik te maken van de Koninginneweg en eventueel de Kantemarsweg. De gemeente Nijkerk heeft een pot geld ter grootte van 1,1 miljoen euro achter de hand voor een grootschalige aanpak van het overige gedeelte van de openbare ruimte in het centrum. Maar dat komt pas beschikbaar als de gemeente echte concrete vergunningsaanvragen van een of meer vastgoedeigenaren heeft ontvangen. Voorzitter van het platform Dirk Bakhuizen is al 1,5 jaar met vastgoedeigenaren in gesprek om gezamenlijk te proberen het aanzien van het centrum te verbeteren. Daarnaast zou Dorpshuis De Stuw gerenoveerd en uitgebreid moeten worden zodat er ook plaats is voor de bibliotheek, die dan vaker open kan.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort