Volledig scherm
© ANP XTRA

Aantal huishoudens bij Voedselbank Amersfoort nog nooit zo hoog

Het aantal Amersfoorters dat gebruik maakt van de voedselbank is volgens Voedsel Focus Amersfoort nog nooit zo hoog geweest. Bijna 500 huishoudens zijn ervan afhankelijk.

De voedselbank in Amersfoort verstrekt aan 400 huishoudens in de stad en nog eens 60 in Leusden, Woudenberg en Scherpenzeel wekelijks voedselpakketten. Vorig jaar heeft de voedselbank in totaal 18.500 voedselpakketten, 900 maandelijkse pakketten en ruim 700 moeder-en-kindpakketten uitgedeeld.

De voedselbank verklaart een deel van de stijging door de versoepeling van de toelatingscriteria sinds 1 januari dit jaar. Maar ziet ook dat veel Amersfoorters zonder schulden of achterstanden bij de voedselbank aankloppen, omdat ze last hebben van de gestegen kosten voor dagelijkse boodschappen en hogere vaste lasten. Daardoor zouden huishoudens niet in staat zijn om zaken als huur, energiekosten, premies voor ziektekosten en eigen bijdragen te betalen.

Inkomsten

De inkomsten van de minima stijgen nauwelijks, maar de vaste lasten wél'', aldus coördinator Cieka Galenkamp. ,,We willen dat iedereen een dak boven z'n hoofd heeft, water en licht heeft én het is verplicht je te verzekeren tegen ziekte. Maar het koekje waar je van eet wordt wél steeds dunner.'' Met name eenpersoonshuishoudens en gezinnen met drie of meer kinderen ziet Galenkamp veel bij de voedselbank. ,,Een teken dat er veel armoede is in de stad.''

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort