Volledig scherm
Anja van der Starre, dochter van een oud-gevangene, met de burgemeesters van Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Altena. © Kamp Amersfoort

Acht burgemeesters bij herdenking bevrijding Kamp Amersfoort

UPDATEAcht burgemeesters waren vrijdag aanwezig bij de herdenking van de bevrijding van Kamp Amersfoort, 74 jaar geleden. Sommigen van hen willen voortaan elk jaar komen.

Volledig scherm
Anja van der Starre op het podium met dochter Nina. © Kamp Amersfoort

Hun komst paste bij de toegenomen aandacht voor het kamp, waar meer dan 35.000 mensen uit het hele land tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten.

Op 19 april 1945 werd het gezag over het kamp door de Duitse bezetter overgedragen aan Loes van Overeem van het Rode Kruis. De burgemeesters van Amersfoort, Barneveld, Hardinxveld-Giessendam, Hilversum, Leusden, Sliedrecht en Soest nemen deel aan de herdenkingsplechtigheid, evenals plaatsvervangers uit Altena en Woudenberg en onder meer de ambassadeurs van Duitsland en Rusland. Er zijn ook nog ongeveer vijftien oud-gevangenen aanwezig. De burgemeesters van Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Altena waren zo onder de indruk van de herdenking van Kamp Amersfoort dat ze hebben toegezegd voortaan jaarlijks te komen

Bij de herdenking stonden dit jaar represaillegijzelaars centraal: mannen die werden opgepakt bij razzia’s rond onder meer Sliedrecht, Putten, Beverwijk en Bedum. Mensen die simpelweg op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren. Zij werden opgepakt en vastgezet in Kamp Amersfoort. Menigeen kwam nooit meer thuis.

Muziek

De ceremonie was anders dan voorgaande jaren. Bijna duizend mensen luisterden in de bossen bij de restanten van het beruchte Kamp Amersfoort naar toespraken en muziek. Anja van der Starre maakte grote indruk met de wijze waarop ze haar vader, oud-gevangene Bas van der Starre, eerde in bijzijn van haar moeder en dochter. Van der Starre maakte van het onderzoek naar informatie over en verhalen van Merwedegijzelaars haar levenswerk.

,,Het is fijn dat de burgemeesters ook volgende jaren bij deze belangrijke herdenking aanwezig willen zijn’’, zegt Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort. ,,Dat toont aan dat steeds beter begrepen wordt dat dit kamp van grote landelijke betekenis was tijdens de oorlog.’’

Ook Van der Starre is blij met de toezegging. ,,Het is erg fijn dat er meer erkenning komt voor deze oorlogsslachtoffers en hun families.’’De verschillende onderdelen met muziek, tekst, video en toespraken vormden samen een verhaal. Een verhaal dat bezoekers op indringende wijze liet herinneren, herdenken, erkennen, gedenken, eren en vieren. Want wat er in die donkere oorlogsjaren is gebeurd, klinkt ook vandaag nog door.

Tot de sprekers behoorden ook enkele nabestaanden. Professor Alexander Rinnooy Kan hield een toespraak. De oud-voorzitter van de SER en werkgeversorganisatie VNO-NCW en huidig voorzitter van het comité van aanbeveling van Kamp Amersfoort heeft een bijzondere band met het kamp.

Vanwege de uitbreiding van het bezoekerscentrum vond de herdenking dit jaar plaats aan de andere zijde van de Loes van Overeemlaan. In het bos, naast de schietbaan met De Stenen Man. 

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort