Volledig scherm
© Saskia Berdenis van Berlekom

Acht burgemeesters bij herdenking Kamp Amersfoort

Acht burgemeesters zijn morgen aanwezig bij de herdenking van de bevrijding van Kamp Amersfoort. 

Morgen wordt herdacht dat op 19 april 1945 het gezag over het kamp door de Duitse bezetter werd overgedragen aan Loes van Overeem van het Rode Kruis. De burgemeesters van Amersfoort, Barneveld, Hardinxveld-Giessendam, Hilversum, Leusden, Sliedrecht en Soest nemen deel aan de herdenkingsplechtigheid, evenals plaatsvervangers uit Altena en Woudenberg en onder meer de ambassadeurs van Duitsland en Rusland. Er zijn ook vijftien oud-gevangenen aanwezig.

Bij de herdenking staan dit jaar repressaillegijzelaars centraal: mannen die werden opgepakt bij razzia’s rond o.a. Sliedrecht, Putten, Beverwijk en Bedum. Zij werden opgepakt en vastgezet in Kamp Amersfoort. Velen van hen kwamen nooit meer thuis.

De ceremonie wordt anders dan voorgaande jaren. De verschillende onderdelen met muziek, tekst, video en toespraken vormen samen een verhaal. Tot de sprekers behoren enkele nabestaanden en Alexander Rinnooy Kan, oud-voorzitter van de SER en werkgeversorganisatie VNO-NCW en huidig voorzitter van het comité van aanbeveling van Kamp Amersfoort.

Vanwege de uitbreiding van het bezoekerscentrum vindt de herdenking dit jaar plaats aan de andere zijde van de Loes van Overeemlaan. In het bos, naast de schietbaan met De Stenen Man.

De inloop is om 12.30 uur. De ceremonie begint om 13.30 uur. Met het leggen van een krans bij De Stenen Man eindigt de herdenking om 15.00 uur.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort